Ana Manşet Reklam
Gül AKDEMİR
Gül AKDEMİR

Sadece Dua ile Kurtulamayız!

13 Şubat 2023 Saat: 16:35

Büyük bir deprem yaşadık. Çok sayıda kayıp ve yaralı var.

Nasıl yazsam, kelimeleri nasıl bağlasam bilemiyorum...

Yıkılan binlerce binayı mı, sönen  binlerce hayat mı, günler sonrasında sağ salim çıkan( Çok Şükür) iki aylık mucize bebeklerimi.. Bu durumda bile fırsatçılık yapanları mı?

Askerlerimiz depremzedelere çadırlarını verip kendileri dondurucu soğukta yerlerde yatarken  Bizler sıcak evimizde oturmaya utanırken, bazı fırsatçıların  Bu karda kışta insanlar ailesini kaybetmiş, evsiz aşsız kalmışken  battaniye fiyatlarını iki katına, ısıtıcı fiyatları üç katına çıkartıp sattıklarını gördük, yardım tırlarının yağmalandığını gördük. Dört liralık ekmeğin on altı liraya satıldığını gördük. Ve ayrıca  Birkaç senelik binaların toz duman oluşunu gördük.!

Mucizelerle yaşayan , depremden 145 saat sonra enkaz altından burnu dahi kanamadan çıkarılan o yavruların yüzlerindeki acıyı anlatmaya kelimeler yeterli midir ?

6 Şubat Pazartesi günü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7,7 ve Gaziantep'in Nurdağı ilçesinde 6,4 büyüklüğünde iki deprem meydana geldi. 6 Şubat Pazartesi günü saat 13:24'te Gaziantep Elbistan merkezli depremin büyüklüğünü 7.6 olarak açıklandı. Asfaltlar yollar yarıldı! 10 kentinde büyük yıkıma yol açan depreme ,  kimileri ''asrın felaketi '' diyor, kimisi de 'çoklu deprem.''  Kahramanmaraş’ın yanı sıra Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’yı yerle bir eden deprem malesef binlerce can kaybına sebep oldu.

Şimdilik 31 bin 643 can kaybı (Allah daha fazla vermesin) , 80 bin 278 yaralının olduğu depremde, enkaz altından saatler/günler sonra çıkarılan bebekleri, çocukları  gördükçe mucizelere inanmamak elde değil.

O küçük bedenlerin kurtuluşlarını izlerken gözyaşlarımı tutamıyorum. Ne büyüksün Allah'ım. Günlerce göçük altında kalan küçük bedenler her şeyden bihaber nasılda gülücükler saçıyorlardı etrafa. İnanıyorum ki, anne şefkatinden daha güçlü bir şefkat eli üzerlerindeydi onların.

Deprem acı bir gerçek.

Türkiye için kabullenmemiz gereken bir gerçek. Daha dün Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) yenilenmiş diri fay haritalarını sitesinde yayınladı. Haritaya göre, 5,5 ve üzeri büyüklükte deprem üretebilecek 485 diri fay bulunuyor. Kocaeli'de listede yer alıyor.

MTA'ya göre Aksaray, Aydın, Balıkesir, Bolu, Burdur, Bursa, Bingöl, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Hatay, İzmir, Kahramanmaraş, Manisa, Muğla, Kocaeli, Konya, Osmaniye, Sakarya ve Tokat’ın yanı sıra 110 ilçe de fay üzerinde.

Oysa hepimiz olası İstanbul depremine odaklanmışız. Evet sadece odaklanmışız. Peki önlem olarak ne yapmışız.?

1999 depremini yaşamış bir Kocaeli'de o günden beri hangi önlemler alınmış, kaç bin adet bina kentsel dönüşümle yenilenmiş.?

Ya İstanbul? Mantar gibi yerden bitercesine çoğalan yapılar, gökdelenler acaba depreme dayanıklı mı?

Veya kaçyüz bin bina var risk altında olan.?

Sanırım artık mucize bekleme vakti değil, önlem alma vakti.! Sadece dua ederek üstesinden gelemeyiz binalarımızı da güçlendirmemiz gerek. Akılla ve bilimsel olarak ilerlemeliyiz. Sağır Sultan bile biliyor ki deprem değil bina öldürüyor. O halde neyi bekliyoruz?

Depremzedelere Baş sağlığı ve şifa diliyorum Allah yardımcımız olsun. Beterinden korusun. Geçmiş olsun Türkiye.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

8 Mart ve Bizler.!8 Mart 2024 Saat: 16:49
Siyasette kadının yeri16 Şubat 2024 Saat: 14:05
Adaylara bir proje önerim var3 Ocak 2024 Saat: 16:35
Cumhuriyet Kadınları27 Ekim 2023 Saat: 18:56
Doğa intikamını alıyor...16 Eylül 2023 Saat: 22:45
Tüm Yazıları
Yukarı ↑