parkinnn

Kültür

Merkez Bankası inşaatında çıkan kalıntılar gerçekten tarihi eser mi?

Kocaeli’de çok sayıda sokak tarihçisi olduğunu söyleyen bir yetkili, Astagos, Tuana evlerindeki kalıntıların ve yeni Merkez Bankası binası inşaatında çıkan kalıntılara söylendiği gibi zarar verilmediği bunların tarihi eser kapsamına

24 Mayıs 2014 Saat: 11:15
Merkez Bankası inşaatında çıkan kalıntılar gerçekten tarihi eser mi?
Merkez Bankası inşaatında çıkan kalıntılar gerçekten tarihi eser mi?

Son zamanlarda gündemde olan Başiskele’de bulunan Astagos denen yerleşim yeri, Tuana Evleri ve yeni Merkez Bankası binası inşaatında çıkan, eski yerleşim yeri olduğu iddia edilen kalıntılarla ilgili konuşan adını vermek istemeyen bir yetkili bütün bunların sokak tarihçilerinin uydurduğu efsaneler olduğunu, bunlarla ilgili bütün gerekli çalışmaların yapıldığını söyledi. Kocaeli’nin kendisinin bir tarih olduğunu söyleyen yetkili, “Şehrin her yerinde bir seramik parçası bulabilirsiniz ancak her tarafı sit alanı ilan etmemiz gerekiyor diye bir şey de yok” dedi.

 

YENİ YERLEŞİME AİT

Öğretmen Evi’nin yanında yapılacak olan yeni Merkez Bankası binasında bulunduğu iddia edilen eski yerleşim yeri kalıntıları hakkında konuşan yetkili, “O alanda yaptığımız çalışmalardan sonra alandaki kalıntıların eski bir yerleşim yeri olmadığını gördük, bunlar sadece günümüze yakın tarihte kullanılmış Küng dediğimiz su kanalları ve elektrik tesisatından ibarettir. Kafamıza göre iş yapamayız. Bilimsel çalışmalar yapıldıktan sonra gerekirse alan sit alanı ilan edilir ama böyle bir şeyi gerektirecek bir durum yok” ifadelerini kullandı.

 

KURULA GÖNDERDİK

Tuana Evleri inşaatında çıktığı iddia edilen kalıntılarla ilgili bilgiler de veren yetkili, “Tuana Evleri’nin yapıldığı alanda bir kalıntının çıktığı bilgisi geldiğinde hemen alana gidip gerekli çalışmaları yapıp fotoğrafladıktan sonra Anıtlar Yüksek Kurulu’na teslim ettik. Orada çıkan kapağı kırılmış bir mezardı. İçerisinden iki üç kemik çıktı, gerekli işlemleri yapıp kurula teslim ettik” şeklinde konuştu. Astagos kaymakamlık binasının yapıldığı Başiskele bölgesinin de tarihi bir kent olduğu iddialarını yalanlayan yetkili, o alanın gerekli çalışmalarını kendisinin yaptığını ve bu alanda tarihi kalıntı olmadığını tespit ettiklerini söyledi. Yetkili, “Sokak tarihçileri bu işi hobi olarak yapıyor oysa biz bu işin eğitimini aldık. Bilgi, belge ve bulgu olmadan biz bir çalışma yapamayız” dedi.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑