parkinnn

Ekonomi

TÜKSİAD iş dünyasına can kattı

Kore Başkonsolosu Gebzeli işadamlarını davet etti

13 Nisan 2016 Saat: 16:48
TÜKSİAD iş dünyasına can kattı
TÜKSİAD iş dünyasına can kattı

TÜKSİAD’ın düzenlediği iş formunda konuşan Kore Başkonsolosu Cha Youngcheol, Türk firmalarının Kore’ye yatırım yapması yönünde firmaların Kore’yi ziyaret etmesini istedi.

Tüm Kobi Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜKSİAD) tarafından gerçekleştirilen Türkiye-Kore İş Formu Gebze’de gerçekleşti. Ramada Plaza Otel’de düzenlenen forma AK Parti  Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün, Kore Başkonsolosu Cha Youngcheol, Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin, Çayırova Kaymakamı Turgut Çelenkoğlu, Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, Doğa Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayman,  Kocaeli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Başaran, Gebze Belediyesi Başkan Vekili Nilay Ayran, Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, TÜKSİAD Başkanı Nurettin Aslantürk, Gebze Belediyesi Başkan Yardımcısı Engin Güzel, AK Parti Gebze İlçe Başkanı Hasan Soba, Çayırova İlçe Başkanı Zafer Kılıç’da katıldı.

BAĞLARIMIZI DAHA DA GÜÇLENDİRELİM

Formda ilk olarak TÜKSİAD’ın tanıtım slaytının gösterimi yapıldı.  Gösterimin ardından ilk olarak TÜKSİAD Başkanı Nurettin Aslantürk bir konuşma yaptı. Nurettin Aslantürk “Bugün TÜKSİAD ailesinin organize ettiği forma hoş geldiniz. Siyasi erkânın gücü ticari erkânın gücü ile birlikte olunca çok daha güzel çalışmalar ortaya çıkıyor. Kore ile önemli tarihi bağlarımız var. Bundan dolayı Kore’yi çok önemsiyoruz. Bugün coğrafyasında güç olana 2 ülkenin ticari temsilcilerini bir araya gelerek bu ilişkilerin daha ileriye taşınması arzumuzdur. Ülkemizin son yıllarda hızlı büyümesi ve dünyada önemli bir rol alması ticarette önemli bir pay sahibidir. Arzumuz Kore ile ticari bağlarımızı daha da geliştirmek ve Kore ile ihracatımızı daha da geliştirmek istiyoruz.” dedi.

YATIRIMLAR ARTACAKTIR

Nurettin Aslantürk’ün ardından Doğa Marmara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mustafa Ayman bir konuşma yaparak, “Böyle bir formda olmak için bizim için çok önemli. Bu anlamlı birlikteliği sağlayan TÜKSİAD’a teşekkür ediyorum. Kalkınma Ajansları bölgenin gelişmesini katkı sağlayan bir organizasyon. Bölgesel gelişmeyi hızlandırmak temel amacımız. Yerli ve yabancı yatırımcılara danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Yatırım yeri bilgi sistemini hayata geçirdik. Bölgemizdeki yatırıma uygun alanlar sanal ortama sağlanmıştır. Kocaeli birçok farklı zenginliği içinde barındırmasına rağmen sanayi ile ön plana çıkmıştır. Korelilerin bölgemize yatırım yapıyor. Türkiye’de 32 adet Koreli firma yatırım yapmaktadır. Bu yatırımların 21 tanesi doğu Marmara bölgesinde bulunmaktadır. Bu yatırımların büyük yatırımlar olduğunu ifade etmek istiyorum. Bu iş formu gibi formlar sayesinde bu tür yatırımların artacağını görmek mümkün.” diye konuştu.

ORTAK YÖNLERİMİZ ÇOK

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler ise yaptığı konuşmada, “Bizi bir araya getiren TÜKSİAD’a teşekkür ediyorum. Bu salonda çok elit bir grup ve alan bakımında çok etkili olan kişiler var. 24 yıldır bir Kore markasını satan bir bayiyim. Bir Kore atasözü vardır dağ yapmak için tozları biriktir. Bu sözden de anlaşılacağı üzere işbirliğinin sürekli artmasını Gebze’den başlayarak yaparız. Bütün uzak mesafeler bir adım ile başlar. Kore’de de başlamak bile görevin yarısı demektir denilir. Çok ortak yönlerimiz var. Bizim işbirliğimiz Kore’ye ilk asker göndermemizle başlar.  Her 2 ülkenin ekonomisine baktığımızda ticaret hacmi hızla ilerlemeye başlamış. 2015 yılı itibariyle bu rakam 7 milyar dolara ulaşmıştır. İlişkilerimizin daha da ilerlemesi gerekir. Türkiye’de 68 Kore firması var. Oda olarak Kore nüfusu bakımında üçte ikimiz kadar. Sizlerin güzel yerleriniz olduğunu biliyoruz. Oda olarak gelecek yıl Turizm Haftası’nda sizlere ev sahipliği yapmak istiyoruz.” dedi.

 

İŞBİRLİKLERİN ÖNÜ AÇILMALI

Nail Çiler’den sonra ise AKP Kocaeli Milletvekili Zeki Aygün bir konuşma yaparak, “Bizler Orta Asya’da Kore ile komşuluk bağları olan milletiz. Kore’de 462 şehidimiz dostluk bağlarımızın en büyük şahididirler. Bizlere düşen bu bağları kuvvetlendirerek artırmaktır. Bu anlamda yapılan tüm organizasyonlar bizim için önemlidir. Kore’ye yapılan yatırımlar desteklenmeli. Koreli firmaların Türkiye’yi tüm bölgelere ulaşacak bir merkez olarak bilmeleri gerekir. Türkiye ve Koreli firmaların işbirliği yapmaları yönünde girişimlerin önü açılmalıdır. Ekonomik ve ticari anlaşmalar yapıldı. En büyük yatırım olan Hyudai. Diğer birçok kolda işbirliklerimiz olacaktır. Bugün dünyada fiziksel olarak her şeyi yapıyoruz. Ama maalesef kan ve gözyaşını batı medeniyeti bunun yerine doğu medeniyeti oluşturalım.” diye belirtti.

KOCAELİ’NDE BİN KORELİ

Kocaeli Ticaret Odası Başkanı Murat Özdağ, “Vekil gitti, siyasi konuşmalar bitti. Koltuklar boşaldı. TÜKSİAD’a bu form için teşekkür ediyorum. Kore ile Türkiye’nin dostluğunu biliyoruz. Kore firmalarından istediğimiz özel bir durum var. Burada yaptıkları işlerin tedarikleri noktasında Türk firmalardan yararlanın. Binin üzerindeki Koreli burada çalışıyor. Beyaz yakalı Korelilerin artık Kocaeli’nde yaşamasını istiyoruz.” dedi. Kocaeli Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Ahmet Başaran, “Formun her iki taraf için başarılı geçmesini diliyorum. 2 bin 500 üyemiz var. 35 personelimizle bu üyelerimize hizmet veriyoruz. 89 tanesi İSO ilk 500’de ve odamıza üye. Odamıza kayıtlı 260 yabancı firma var. 17 tane Kore firması var.” diye belirtti. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Kopuz, “Gebze Türkiye’nin en büyük ilçesi. Gebze çoktan il olmayı hak etti. Her şeyi ile Korelileri ağırlamaktan mutluyuz. Ama daha çok ürün satma anlamında bizlerin daha çok tercih etmesi gerekir. Bu bağlamda TÜKSİAD’ın yaptığı bu çalışmalar takdire şayan.” diye konuştu.

DİPLOMASİ İLİŞKİLERİNİN 6. YILI

Kore Başkonsolosu Cha Youngcheol, formu düzenleyen herkese teşekkür ederek başladığı konuşmasında, “TÜKSİAD tarafından bu organizasyonun yapılmasın memnuniyetle karşıladım. Kore ve Türkiye arasında yapılacak çok işbirliği var. Ama bunun nasıl yapılacağı çok önemli. Bu yaptığımız form çok zordu ama bir ilkti. Kore ve Türkiye bundan bin yıl önce birlikte yaşayan iki ülkeydik. İpek yolunun en doğusundaki Kore bugün sizlerle buluşmak için buraya geldi. Kore savaşında çok büyük yardımlarda bulundunuz. Önümüzdeki yıl diplomasi ilişkilerinin başlamasının 60. yılı. Türkiye 1957 yılında ilk diplomatik ilişkimize başladık. Kocaeli’nin ekonomik olarak ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. 2 ülke arasındaki ilişkileri Kocaeli ve Kore arasındaki ilişkilere bakarak anlayabiliriz. Kore dünyadaki 190 ülke arasında ticari büyüklükte 6. sırada.

SIK SIK BİRARAYA GELMELİYİZ

Kore’nin son zamanlardaki politikası orta ölçekli şirketlerin nasıl büyütülmesi bu konuda sizden çok şey öğreneceğiz. Orta ölçekli şirketler el ele vermeli.  Orta ölçekli firmalar bakımında neler yapılabileceğimiz bu form sayesinde ortaya koyabiliriz. Sık sık buluşmamızı temenni ediyorum. Ne tarz ürünleri Kore’ye götürüp satabilirizi. Ürünlerinizin Kore’de tanıtılması gerekir. Tekstil konusunda Kore ile işbirliği yapılabilinir. Firmaların Kore’yi ziyaret etmesi gerekir. Tüm ekibim sizlerle sık sık buluşarak ortak işbirliği için neler yapabilirizi konuşmak isterim.” diye belirtti. Formda son olarak ise Gebze Kaymakamı Mehmet Arslan, “TÜKSİAD başkanı ve yönetimine teşekkür ediyorum. Tüm dünyada ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Kore deyince bir kardeşlik hukukumuz var.” dedi.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑