Ana Manşet Reklam

Röportaj

Ülkesini çok seven ve katkı sunan firmayız

MT Mühendislik ve İnşaat'ın kurucusu , siyasetin genç temsilcisi METEHAN TAŞTEPE ile her şeyi konuştuk.

3 Temmuz 2020 Saat: 16:10
Ülkesini çok seven ve katkı sunan firmayız
Ülkesini çok seven ve katkı sunan firmayız

Ufuk Başkan'ımız çözüm odaklı, istişareden yana, müthiş bir hafıza yeteneğine de sahip.  Teşkilattaki her bir bireyin derdini derdi belleyen bir insan. Biz bu Koronalı günlerde Darıca'da herkese dokunabildikse, birazda Ufuk Başkan'ın geniş ufku sayesinde oldu. 

 

Kanunlar, yönetmelikler, mevzuat, ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verecek mühendislik ve müşavirlik hizmetlerini gerçekleştiriyoruz.

 

Arif Bey'in (Gülen)  emeği bizde çokbüyüktür.Arif Bey bize şans verdi diyebilirim. Kardeşimle işe talip olduk Sırf Darıcalıolduğumuz için bile işi bize verdi.Balıkesir'deki fabrikasını yine biz yaptık.

 

Baktığında elektrik mühendisi olan bir adamım. Şuan o işi de aktif olarak

yapıyorum ama inşaata karşı benim aşırı bir ilgim var.Seviyorum, olmayan bir şeyitasarlamayı ya da yenilemeyi. Para kazanmaktan öte bir şey bende.

 

 

Kardeşimle beraberbiz yılı ikiye bölüyoruz ilk altı ayı planlıyoruz, ikinci altı ayıda aynı şekilde.Yani ben hep şunudüşünüyorum; bende hiç para yok, ödeyeceklerimi ona göre ayarlıyorum.

 

 

Lise dönemimde 13 sene boks yaptım, hatta Türkiye üçüncülüğüm oldu wushu da. Üniversitedönemimde bırakmak zorunda kaldım.Biraz sıkıntılı süreçlerdi babam esnaftı durumlar iyideğildi. Bursa'da hem çalıştım hem okudum. Gündüz işe gidiyordum, akşam da okula.

 

 

Kendimce bir dava belirledim, orada bir öğenci kulubü kurdum arkadaşlarla beraber.En son ben mezun olduğumda bin tane üyemiz vardı. Çıkış yolumuz neydi,  şimdimesela namaz kılıyoruz. Okan Üniversitesi'nde mescid yoktu,  bir odası vardı üstünde lağamşıçrıyor, damlıyor, kapı açık köpek giriyordu, kaç kere köpek pisliği temizlediğimiz oldu.

 

 

Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim, tabi benim yol haritamda, meslek seçimimde en büyük payı ve katkısı olan, mühendisliğe yönlendiren insan da Adil Zaman'dır. Adil Bey'in yanında çalışıyordum. Üniversiteye, elektrik mühendisliğine Adil Bey'in yönlendirmeleri sebep oldu.

 

Fotoğraf: Gül AKDEMİR /Gölge

2015 yılında Darıca'da  endüstriyel sektörün ve büyük kentsel yapıların yüksek gerilim, alçak gerilim, zayıf akım, otomasyon konularında, mühendislik, proje tasarım, danışmanlık, test, ölçüm, bakım ve taahhüt gereksinimlerini karşılamak ve bölgede ses getirecek inşaat projelerine imza atmak amacıyla  Metehan  ve  Metin  Taştepe kardeşlerce kurulan MT Mühendislik ve İnşaat hedeflediği yolda ilerlerken, bölgesinde yeni projeleri de hayata geçiriyor.

İki genç kardeşin firmasının kuruluş hikayesi de, pek çok gence örnek olacak nitelikte. Son dönemlerde özellikle  sanayi ve inşaat dünyasında isimleri sıkça telefuz edilen  Taştepe kardeşlerin başarı öykülerini  bizde merak edince kapılarını çaldık. MT Mühendislik'in ticari hayata başlaması aslında bir kararlılığında öyküsü. Yokluk, kısıtlı bütçe , eşten dosttan borç alınarak temeli atılan MT Mühendislik'in doğuşunu ve başarılarını Metehan Taştepe ile konuştuk.

Konuştukça da gördük ki, önlerine hedef koyan , cesaret ve yeteneklerini birleştiren genç mütebbislerin aşamayacakaları  engel yok. Metehan ve Metin Taştepe kardeşler ,  bugün sektörlerinde zirveye taşıdıkları MT Mühendislik'le buna örnekler.

İstasyon Caddesi'nden Darıca merkeze çıkanların gözüne ilk batan tabeladır MT Mühendislik. Müstakil üç katlı bina, kurmsal kimliğine yakışacak şekilde dış cephesi bezenmiş, '' Biz buradayız '' dercesine göze çarpıyor. MT Mühendislik'in kurucusu Metehan Taştepe ile sözleştiğimz gün ve saatte kendimizi şirket merkezinde buluyoruz. Metehan Taştepe aslında Darıca'da çok da tanınan genç bir mühendis. Zira bir de siyasetçi kimliği taşıyor. AK Parti Darıca İlçe  Başkan Yardımcısı olması nedeniyle sosyal hayatta da çok bilinen , genç bir sima. Bir de Erzurumlu oluşu var tabi. Darıca'da sevilip sayılan esnaf bir babanın Eyüp Taştepe'nin oğlu.

Metehan Taştepe ile buluşmak için şirket merkezine girdiğimizde ikinci katta , yüzünde maske olduğu için , gülen gözleriyle asistanı karşılıyor bizi. Koronavirüs'ün tüm tedbirlerinin alındığı ilk dikkatimizi çeken ayrıntı oluyor. Son derece modern çizgilerle dizay edilmiş şirketin her katında kendilerinin mimari imzasının olduğunu  anlıyoruz.

Ve karşımızda MT Mühendislik'in kurucusu , siyasetin efendi temsilcisi Metehan Taştepe... Uzun boyuna yakışan simsiyah sakalları ,  atletik fiziği , şık giyimi ve bütün mütevaziliğiyle ve sıcaklığıyla  karşılıyor bizi. Uzun uzun sohbet ediyoruz , bir biri ardına gelen çayların eşliğinde. Tanıdığımız bir insan olmasına karşın, çok daha yakından tanımak, iş  ve siyasi hayatını  Gölge Dergi okurlarına yansıtmak için aklımıza gelen ne varsa soruyoruz. Metehan Taştepe ile yaptığımız sohbette bizde kalan üç insan ismi us'umuzda yer etti. Bu üç isim Taştepe'nin onlara karşı vefasını, sevgi ve saygınlığını ortaya koyuyordu.

AK Parti Darıca İlçe Başkanı  Av.Ufuk Acay , Taştepe için çok önemli bir isim. Siyasette yol arkadaşı olan Acay'ın başaılarını ve ona olan hayranlığını gizlemiyor. Haytında iz bırakan iki isim ise ARF Grup, Darıca Gençler Birliği Başkanı Başkanı Arif Gülen ile İş insanı Adil Zaman.

Taştepe, Acay, Gülen ve Zaman'ı niçin kalbinin derinliklerine yazmış? Bu sorunun cevabını söyleşimizde bulacaksınız. Hadi o halde başlayalım.

GÖLGE - Biz sizi tanıyoruz ama, merak eden okurlarımz için kendinizi kısaca tanıtır mısınız? Metehan Taştepe kimdir?

TAŞTEPE - 1989 Düzce doğumlu aslen Erzurum'luyum.İlkokul ve liseyi Darıca'da,  üniversiteyi Bursa Uludağ üniversitesi ve burslu olarak Okan Üniversitesi'nde bitirdim. 2014 yılında İngilizce Elektrik-Elektronik Mühendisliği'ni bitirip, yüksek lisansı yine Okan Üniversitesi'nde burslu olarak tamamladım.Helen AKParti Darıca İlçe Teşkilatı'nda Tanıtım Medya Birimi'nden sorumlu İlçe Başkan Yardımcılığı görevini yürütüyorum. Evliyim, 2 çocuk babasıyım. 

GÖLGE- MT Mühendislik ve İnşaat tam olarak ne iş yapıyor?

TAŞTEPE- MT Mühendislik ve İnşaat; kanunlar, yönetmelikler, mevzuat, ulusal ve uluslararası standartlar çerçevesinde işletmelerin ihtiyaçlarına cevap verecek mühendislik ve müşavirlik hizmetlerini gerçekleştirmektedir.Sürekli ve hızlı gelişen teknoloji destekli mühendislik hizmetiyle, müşterilerin beklentilerini en güvenilir ve en kaliteli ürünlerle yerine getirmektir.

GÖLGE- Şirket politikanız ve  temel ilkeleriniz nelerdir?

 TAŞTEPE- Müşteri mutluluğunu her zaman ön planda tutan MT Mühendislik ve İnşaat ,  temel değerleri dürüstlük, saygı, güven, açıklık, takım çalışması, kalite ve sürekli gelişimdir.Politikamız, ülkesini çok seven ve ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan, topluma ve çevreye karşı sorumluluklarının bilincinde, sürdürülebilir gelişmeyi yaşam şekli yapan, teknoloji ve kalite açısından sektöründe lider bir kuruluş olmaktır. Hedefimiz müşterilerimize en yüksek faydayı sağlayacak ürün ve hizmetleri en iyi çözüm ortağı olarak sunmak ve sürekli müşteri memnuniyetini sağlamaktır. 

 

GÖLGE- Firmanızdan, kuruluş hikayesinden bahseder misiniz?

 

TAŞTEPE- 2015 yılındaMT Mühendisliği kurduk kardeşimle.Elektrik, inşaat alanında faaliyetgösteriyoruz. İnşaat anlamında da  proje çizimleri, iç tasarım ve bina yapımı.

 

 GÖLGE- 2015 yılından itibaren özellikle hangi bölgede , kaç bina yaptınız?

 

TAŞTEPE- Arif Gülen'in Gebze'de ki fabrikasının yapımını biz aldık.. Arif Bey'in (Gülen) emeği bizde çokbüyüktür.Arif Bey bize şans verdi diyebilirim. Kardeşimle işe talip olduk.Sırf Darıcalıolduğumuz için bile işi bize verdi.Balıkesir'deki fabrikasını yine biz yaptık. Bambi Cafe'ninmerkezini biz yaptık. Burda da var çalışmalarımız,  son olarak şuan Darıca'da Cami Mahallesi'nde inşaatımız var.

 

 GÖLGE- İnşaatçılık var, onun dışında iç tasarım yapıyorsunuz,  elektrik sektöründe ne işyapıyorsunuz?

 

TAŞTEPE- Elektrik mühendisi olmama sebep bu bölgede trafo işleri, trafo tesisleri kuruyoruz.Fabrikalara danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Ayrıyetten bir ide bizim elektriksel dönüşümlervar.Yıllık olarak fabrikaların yapması gereken periyodik ölçümler,  bunları yapıyoruz. Onunharicinde, aslında inşaata dair ne varsa yapıyoruz.

 

GÖLGE- Şirkette kaç kişi çalışıyor?

 

TAŞTEPE- Merkez ofiste dört kişiyiz. Onun haricinde şantiyede işçilerimiz var.

 

 GÖLGE- Bir sonraki inşaat işiniz belli mi?

 

TAŞTEPE- Allah nasip ederse bir  inşaata Bayramoğlu'nda

başlayacağız. Örnek proje olacak , öyle söyleyeyim.

 

 GÖLGE- Yap-Sat mı? Kat karşılığı mı?

 

TAŞTEPE- Aslında yap-satta;  biz  yatırımcıya arsayı aldırıp ortaklık  üzerinden gidiyoruz. Birvatandaşın arsasına , kat karşılığı yapmaktansa bu şekil çalışma daha sağlıklı oluyor.Çünkü vatandaşlarla olan problemleri  görüyorsunuz, duyuyorsunuzdur. Müteahhit her şeyin en iyisini de yapsa vatandaşı memnun

  1. Dahafarklı bir çalışmaya girdik elimizden geldiği kadar. Aslında müteahhitlik yapmıyoruz bizimmühendisliğimizi,  birikimimizi inşaatta değerlendiriyoruz.Müteahhitlikte kar marjıyla iş yapmazaçıkcası.Ben o şekil düşünsem Osmangazi gibi bir yerde  yaptığım binada , altmış bin liraya

yakın aydınlatma için para harcadım. Aydınlatma diye bir kalem yoktur aslında bunlardabizim referansımız oluyor. Yaptığımız işlerde imzamız olsun. Mesela geçen bu Bayramoğlunda ki iş için görüşmede bizim için emlakçının dediği bir laf vardı:  ''Bu arkadaşlar Aplus iş yapar '' dedi, ''Ucuza kaçmaz, kaliteli iş yaparlar'' dedi.  Bu da benim sağlamak istediğim olaydı.

 

 GÖLGE- İnşaatçılıkçalışmanız , mühendislik okuduğunuz için mi gelişti , yoksa ilginiz var mıydı bu sektöre?

 

TAŞTEPE - Baktığında elektrik mühendisi olan bir adamım. Şuan o işi de aktif olarak

yapıyorum ama inşaata karşı benim aşırı bir ilgim var.Seviyorum, olmayan bir şeyi

tasarlamayı ya da yenilemeyi. Para kazanmaktan öte bir şey bende.Paramız sağa sola çar çurolmasın,  yatırım mahiyetinde bir şeyler yapalım dedik. Kazandığımıgene aynı işeyatırıyorum.

 

 GÖLGE- Korona krizi  sizi etkiledi mi?

 

TAŞTEPE- Benim danışmanlık yaptığım firmalar var, isimlerini söylesem şaşıracağınız kişiler.Buinsanların bana danışmanlık anlamında ödedikleri ücretleri bile bu süreçte kesintiye uğratmasıciddi anlamda kriz olduğunun göstergesiydi. Devletin destekleri oldu vs. bunlarla ayaktakalmaya çalıştık. Kendi adıma söyleyeyim, çokta etkilenmedim aslında. Kardeşimle beraberbiz yılı ikiye bölüyoruz ilk altı ayı planlıyoruz, ikinci altı ayıda aynı şekilde.Yani ben hep şunudüşünüyorum; bende hiç para yok, ödeyeceklerimi ona göre ayarlıyorum.

 

GÖLGE-  Firmanızın hedefi nedir?

 

TAŞTEPE- MT Mühendislik Darıca'nın markası olsun istiyorum. Arif Bey'de hep ''Marka olmak isterim'' derdi , oldu da. Arif Gülen'in on sene önceki hali gibiyim.Arif Gülen'i çok seviyorum, bendeçok ayrı yeri var.Ticari zekası çok güzel.Bende Arif Bey gibi düşünüyorum. Açık söyleyeyim, hedefim Arif Bey'i de geçmek.Darıca'ya katkım olsun istiyorum. Yeri gelmişken şunu da söyleyeyim, tabi benim yol haritamda, meslek seçimimde en büyük payı ve katkısı olan, mühendisliğe yönlendiren insan da Adil Zaman'dır. Adil Bey'in yanında çalışıyordum. Üniversiteye, elektrik mühendisliğine Adil Bey'in yönlendirmeleri sebeb oldu. Teknik adamdır, özel bir kurumun Gebze teknik bayisidir. O'nunla çalışırken çok şey öğrendim hayata dair. Ayrıca çok da dürüst, tamda ismi gibi adildir. Hakkını , emeğini inkar edemem.

 

 GÖLGE- Sporla aranız nasıl?

 

TAŞTEPE- Lise dönemimde 13 sene boks yaptım, hatta Türkiye üçüncülüğüm oldu wushu da. Üniversitedönemimde bırakmak zorunda kaldım.Biraz sıkıntılı süreçlerdi babam esnaftı durumlar iyideğildi. Bursa'da hem çalıştım hem okudum. Gündüz işe gidiyordum,  akşam da okula.

 

 GÖLGE- Sizin bir de siyasi kimliğiniz var. Nasıl başladı siyasi hayat, heves, merak ?

 TAŞTEPE- İlkokulda hep sorarlardı ne olacaksın diye.  Ben ''Milletvekili'' derdim, arkadaşlar çok gülerdi.Milletvekilini bir meslek gibi söylerdim, hevesim vardı. Esnaf çocuğu olmanın bedelleri de vardı, biraz korkak yetişirsin.Korkaktan kastım rengini belli etmezsin. Herkese eşitdavranırsın. Ondan dolayı lisede hiç siyasi oluşum içinde var olmadım,  sonrasında üniversiteye  gittik. Üniversitede AK Parti ile alakalı çalışmalarda bulundum. Bursa'da iki yıl. İlk AK Parti'yle oluştu siyasi hayatım  diyebilirim. Okan Üniversitesi'nde daha farklı durumlar vardı. AK Parti çatısı

altında değil ama kendimce bir dava belirledim, orada bir öğenci kulubü kurdum arkadaşlarla beraber.En son ben mezun olduğumda bin tane üyemiz vardı. Çıkış yolumuz neydi,  şimdimesela namaz kılıyoruz. Okan Üniversitesi'nde mescid yoktu,  bir odası vardı üstünde lağamşıçrıyor, damlıyor, kapı açık köpek giriyordu, kaç kere köpek pisliği temizlediğimiz oldu. Benburslu adamım , en çok benim korkmam lazım.En ufak disiplinsizlik işi bitirir. Özel üniversite olduğuiçinde siyaset istemiyor. O zamanlar bir dilekçe örneği hazırladım ’toplu dilekçe’.

 

 GÖLGE-  Bu süreçte mi siyasete atıldınız?

 

TAŞTEPE- İlk üniversitede anlattığım hikayeyle başladı. Ondan öncesinde benim beş yıl öncesinden birgeçmişim var.  Muzaffer Başkanın (Bıyık)ilçe başkanı olduğu dönemde Kazım Karabekir Mahalle Teşkilatı'nda beş yıl yüksek lisans mezunu olarak hizmet ettim. Muzaffer Başkan'ın sonkongresinde aday olmuştum, yedek listede yazmıştım kendimi . Ufuk Başkan'la (Acay) da aktif olarakbaşladık. Yaklaşık bir senedir yürütüyoruz.

 

 GÖLGE- Muzaffer Bıyık  ve  Av.Ufuk Acay'la  da bir şekilde çalıştınız. Bıyık  mı,Acay'mı dersek terazinnasıl olurdu?

 

TAŞTEPE- Muzaffer Başkan'da çok ciddi bir tecrübe var. Yıllarca teşkilatların içinde oldu , kurdu, yönetti, başarılı seçimler kazandı. Şimdi deneyimlerini belediye başkanı olarak değerlendiriyor, sahaya yansıtıyor. Ufuk Başkan'da bu dokuz yıllık süreçte Muzaffer Başkan'ın yanında tecrübe almış birisi. Dokuz yıldır zaten beraberlerdi,  ben bir farkgöremiyorum, ikisi de çok başarılı iki insan. Ayrıca Ufuk Başkan'la şu an beraber çalışıyoruz, bu vesileyle kendisini çok yakından inceliyorum ve bazen hayranlıkla takip ediyorum. Çünkü sorun odaklı ve anında karar verebilen bir yeteneğe sahip Ufuk Başkan'ımız. Çözüm odaklı, istişareden yana, müthiş bir hafıza yeteneğine de sahip.  Teşkilattaki her bir bireyin derdini derdi belleyen bir insan. Biz bu Koronalı günlerde Darıca'da herkese dokunabildikse, birazda Ufuk Başkan'ın geniş ufku sayesinde oldu. Avukat olması hasebiyle de her türlü kanun ve yasalara vakıf, değerli bir hukuk adamıdır.

GÖLGE- Metehan Bey, keyifli bir söyleşi oldı, zaman ayırdığınız için teşekkür ediyoruz.

TAŞTEPE- Bende çok keyif aldım, teşekkür ederim. Gölge Dergi sürekli takip ettiği ve takdir ettiğim bir dergi. Başarılarınız daim olsun.

 

 

HABERİN GALERİSİ Tüm Galeriler

METEHAN TAŞTEPE
METEHAN TAŞTEPE
METEHAN TAŞTEPE
METEHAN TAŞTEPE

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑