parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Ak Parti’de adaylar ve Dr. Höbek

11 Şubat 2015 Saat: 13:53

7 Haziran’da gerçekleşecek olan genel seçimlere hazırlık  CHP’de  ön seçimden dolayı ne kadar  kıran kırana geçecekse, iktidar partisi Ak Parti’de de, o denli rahat olacak.

Zira Ak Parti’de neredeyse taşlar yerine oturmuş gibi. Kimin aday olacağı, hangi ismin listenin neresinde yer alacağı bile aşağı yukarı belli. Ak Parti’deki rahatlık bundan işte. Gerçi temayül yoklaması yapılacak, kamuoyu araştırması olacak, MYK’da   fikir alış verişi gerçekleşecek, ama nihayetinde ana listeye Cumhurbaşkanı Erdoğan karar verecek.

Evet, çok açık söylüyorum.

Ak Parti’nin seçime girecek listesinin son şekli Erdoğan tarafından oluşturulacak.

Bu şekilde iddialı yazmamın bir çok sebebi var.

Öncelik Erdoğan’ın kafasındaki Başkanlık sistemine giden yolun meclis çoğunluğu ve tek başına iktidar olmaktan geçtiğidir. Zaten Erdoğan’ın  son günlerde 400 milletvekili yönündeki beyanatlarının dayanağı da budur.

Böyle bir beklenti içinde olan Erdoğan’ın, Ak Parti’nin  seçimlere güçlü bir liste ile  girmesini istemesi kadar normal bir şey olmadığını anlamak lazım.

Partiyi kuran, 12 yıl genel başkanlığını yapan, partilileri neredeyse bire bir tanıyan Erdoğan’ın  bu saatten sonra sarayda ellerini ovuşturup gelecek listeyi beklemesini düşünmekte yanlış olacaktır. O nedenle Erdoğan, kendisini Başkanlık sistemine  taşıyacak güçlü bir mebus aday listesi ile Ak Parti’nin sahaya inmesini isteyecektir.

Kamuoyu karşısına kimleri çıkarırlarsa daha fazla oy alacaklarının hesabı inceden inceye  yapılmaktadır.

Kocaeli’ne bu çerçeveden bakacak olursak;  mevcut vekillere sadece altı yeni ismin ekleneceğini söyleyebiliriz. O isimlerde  neredeyse bellidir. Ak Parti’nin bir  rahatlığı da budur.

Bilindiği gibi  Muzaffer Baştopçu ile Nihat Ergün tüzüğün üç dönem maddesine takıldıklarından yeniden aday olamayacaklar. Geriye kalan mevcutlardan   Fikri Işık, Zeki Aygün, İlyas Şeker,  Azize Sibel Gönül ve  M.Ali Okur’un banko aday gösterileceğini adım gibi biliyorum.

Bunlara eklenecek, Erdoğan’ın da kesin onay vereceği isimler var.

Mesela eski İl Başkanı Mahmut Civelek.

Örneğin TÜBİTAK’da ki görevinden istifa eden Prof. Dr. Bahattin Türetken’in de onay alacağını düşünebiliriz.

Bir de Dr. Hakan Höbek.

Bu üç isim de Erdoğan’ın yakından tanıdığı, partiye katkı sunan, kamuoyunun iyi bildiği ve seçimlerde Ak Parti’ye  ivme  kazandıracak donanımlı adaylardır.

Biraz açalım…

Civelek, dört yıl il başkanlığı  yapmış birisi. Kendisini anlatacak lüksü yok.

Prof. Türetken,  Darıca’da aday adayı olmuş, Erdoğan’a da yakınlığıyla bilinen  bir akademisyen ve öğretim görevlisi.

Gelelim Dr. Hakan Höbek’e… Bu isme özellikle dikkat çekmek istiyorum. Çünkü Höbek’in tüm aday adaylarına nazaran farklı nitelikleri var. Öncelikle Erdoğan’ın tanıdığı, sevdiği bir kişi.  Höbek’in sahibi olduğu Merkez Hastanesi’nin açılışını o yıllar  Başbakan kimliğiyle yapan Erdoğan’ın  dikkate aldığı  partililerden biri.

Hakan Höbek’in  Gebze’de çok tanınan  ve sevilen bir sima olmasının dışında , önemli bir avantajı da özel konumudur.

Höbek, çocuk yaşlarda geçirdiği rahatsızlık nedeniyle ‘’engelli’ olmuştur. Bu ayrıcalığı onun özellikle engelli  vatandaşlara  hizmet ve katkısını kamçılamış, hastanesinde engellilerden ‘’katkı payı almama’’ uygulamasını başlatmasına vesile olmuştur. Bir nevi kendi hastanesinde engellilere bedava hizmet vermektedirler.  Tıpkı yıllardır Gebze’de dar gelirli, fakir-fukara vatandaşlara  bedava sağlık hizmeti verdiği gibi. Bunu bütün kamuoyu bilir.

Bu ayrıntıyı yazarken dikkatinizi şu kritere çekmek istiyorum;  Bilindiği gibi Ak Parti’de bir de ‘engelli mebus kontenjanı’’ var. Hatırlayanlar olacaktır,  2011 genel seçimlerinde Ak Parti, Kocaeli’nde bu kontenjanını dolduracak bir aday bulamamıştı. Aday yoktu.

Şimdi Höbek’in aday adayı olması bana o konuyu hatırlattı. Höbek’in önünü açacak en büyük avantaj bu.

Gerek Erdoğan’ın engellilere olan ilgisi, gerekse Ak Parti tüzüğünde yer alan ‘engelli mebus’ şartı , Dr. Hakan Höbek için bir şanstır. Tıpkı Höbek’in Ak Parti için bir şans olduğu gibi. Geçen seçimlerde  Kocaeli’nde yana yana engelli aday arayan Ak Parti’li yöneticiler bu dönem aradıkları kanı bulmuşlardır.

İşte o nedenle Höbek’in dosyası genel merkeze gittiğinde listede kesin yer alacağını, ve hatta üst sıralarda değerlendirileceğini düşünüyorum.

Bir isim daha yazayım. Ak Parti’nin sürprizi  olabilir.

Biliyorsunuz  Büyükşehir Belediye Başkanlarının milletvekili adayı olmak için görevlerinden istifa etmek gibi zorunlulukları yok. Başkan Karaosmanoğlu’na son anda ‘Ankara’ya gel, hem dinlenirsin, hem de A takımında yer alırsın’’ denilebilir. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑