parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Başbakan , Köşk'e çıkar mı?

5 Mayıs 2014 Saat: 13:51

İlk kez halk oylamasıyla Ağustos’ta yapılacak  olan cumhurbaşkanlığı seçimleri için Başbakan Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Gül isimleri dışında konuşulan başka bir isim olmaması, siyasetimizin geldiği noktayı ve ne denli kilitlendiğini gösteriyor.

Muhalefetin zayıflığının da bir göstergesi diye algılanabilir.

Zira seçimlere 3 ay  gibi bir zamanın kalmış olmasına rağmen  Erdoğan-Gül ikilisi , dolaysıyla Ak Parti ağırlığının siyasete yön vermeye devamı ise; yine muhalefetin başarısızlığını gösterir. Önceki gün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu bu yönde serzenişte bulunurken, ‘’ Bu iki isim dışında başka biri yok gibi yansıtılıyor’’ diyordu.

Kılıçdaroğlu’nu dinlerken ‘Hayret ‘dedim.

Sanki anamuhalefet lideri değil de, başka bir ülkede siyaset yapan bir lider Türkiye hakkında konuşuyor. Yani bu kadar uzak.

Oysa, Kılıçdaroğlu’na düşen serzeniş değil, kamuoyunun tartışacağı bir ismi teleffuz etmesiydi.  Her zamanki gibi yine boş laflar..

Neyse, biz dönelim yazımızın başlığındaki soruya.

Başbakan  Erdoğan Cumhurbaşkanı olur mu?

Soru içinden soru çıkararak devam edersek;  Aday olursa  ‘evet Cumhurbaşkanı olur’ .  Belki de ikinci tura gerek kalmadan seçilebilir.

Ya aday olmazsa..?

Biraz komplo teorisi geliştirelim. Nitekim siyaset, varsayımlar üzerine  kurulu  gizemli bir risk oyunudur.

AK Parti , tüzüğü gereği üçüncü dönem uygulamasıyla devam dediğine göre,  şu aşamada Erdoğan adaylık yolunda kesin gibi. Ancak Erdoğan’ın ‘güçlü Cumhurbaşkanlığı’ istediği biliniyor.  Dolaysıyla  o yetkilerle donatılmış bir Çankaya şu aşamada yok. Bunu sağlamak için zaman ve yasalara ihtiyaç var.

O halde gelişebilecek  tabloya nasıl bakmak gerekir?

İşte risk ve zeka siyaseti burada devreye giriyor..

Ki, Ak Parti’nin yapmak istediği de bu..

  1. Teori: Başbakan Erdoğan , zikzak çizmeden Cumhurbaşkanı adayı olur. Erdoğan Köşk’e çıkar. Parti olağanüstü konge kararı alır ve Gül, 2015 seçimlerine Genel Başkan olarak girer, Başbakan olur.
  2. Teori: Erdoğan aday olmaz. Parti tüzüğünde genel başkan için değişikliğe gidilir ve Erdoğan üç dönem sınırından muaf tutulur, partisini 2015 genel seçimlerine taşır. Gül, yeniden aday olur ve Çankaya’ya çıkar.
  3. 2019 seçimlerine kadar Erdoğan yine Başbakan, Gül yine Cumhurbaşkanı olarak devam ederler.

Bu süre zarfında neler olur, siyasette ve ülke gündeminde ne gibi değişiklikler  gerçekleşir?

Madem komplo teorisi geliştiriyoruz, bunu  da yorumlamak yanlış olmaz.

Açalım;

Olası muhtemel gelişmeleri sıralayabiliriz.

1-    Erdoğan 2015’ten itibaren tüm enerjisini çözüm süreci ve Başkanlık  sistemi üzerine yoğunlaştırır. En azından yarı başkanlık için sağlam temeller atar, kanunlar çıkarır, hatta gücü yeterse Anayasa’yı değiştirerek direk Başkanlık sistemine geçişi sağlar.

2-    Güneydoğu ve Kürt sorunu yeni sorunlarla gündem oluşturur. Barış sürecinin ulaşmak istediği nihayi hedefi şekillenir. Zaten bunun işaretlerini BDP Milletvekillerinden şu aşamada almaktayız. Özerklik beklentisi hızlanır. Şekillenir.

3-    Erdoğan bir dönem daha Başbakan’lık yaptıktan sonra kafasındaki tüm uygulamaları hayata geçirerek  ‘çok güçlü Başkan’ donatılarıyla 2019 da  Köşk’e çıkar.

Çıkar çıkmasınada ….Ya sonra?

Son  komplo teorimiz de şu olsun;

Türkiye yeni bir coğrafya  ve  yeni bir yönetim şekliyle  yeni bir yol almış olur. Bunun adına  başkanlık altında eyalet sistemi de diyebiliriz.

Yeni Türkiye dedikleri işte bu.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑