parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Belediye Başkanlarının yol haritası

26 Mayıs 2014 Saat: 14:15

30 Mart seçimleriyle  biraz daha güçlenen  AK Parti iktidarının, yerel yönetimlerde  vitrini ve lokomotifi olan belediye  başkanlarına gelecekle ilgili büyük sorumluluklar düştüğü bir gerçek.

Başbakan Erdoğan,  Ağustos’ta  Çankaya yoluna yöneldiği takdirde , Ak Parti’nin istikbali ve halk nezdinde ki sürekliliği de aslında belediye başkanlarına emanet edilmiş olacaktır.

Ak Parti’nin yarınına bu çerçeveden bakmak gerekir.

Son 12 yıldır Türkiye’yi yöneten ve yerel/genel her seçimde  oylarını sürekli artıran Ak Parti’nin, bu ‘durdurulamaz yükselişinin’ temelinde Başbakan Erdoğan’ın  ‘’yetenekleri’’ olduğu gerçeğini görmek gerekir.  O nedenle ; Erdoğan'sız bir Ak Parti’nin  sürekliliği  kesinlikle yerel yönetimlerin başarılarıyla endekslenecektir.

Bu da mevcut belediye başkanlarına büyük sorumluluk yükler.

Kabul edin etmeyin; Erdoğan’ın  fiilen  başında bulunmadığı parti, ister istemez kendi ligindeki diğer siyasi partiler seviyesine çekilmeye çalışılacaktır . Geçmişte Özal’ın  ANAP’ı, Demirel’in  DYP’si, Ecevit’in DSP’si buna örnektir.

Fakat bir de farkı var.

O da; yerel yönetimlerin  başında olan Ak Parti’li başkanların, geçmişte diğer parti başkanlarına nazaran çok daha fazla  antrenmanlı, daha donanımlı ve daha üretken olmalarıdır.  Mevcut iktidarın başkanlarının şansları daha fazladır. Partilerini çok daha uzun süre ayakta tutabilecek halk desteğine de sahiptirler.

İşte tam da  bu noktada sorumluluğun büyük yükü belediye başkanlarına düşer. Erdoğan’sız Ak Parti’yi taşımak ve devam ettirmek başkanların icraatları, söylemleri, seçmenle olan birebir ilişkiler ve kamuoyuna verdikleri  sözlerin aktifleşmesiyle mümkündür.

Önümüzde önce Cumhurbaşkanlığı , ardından da genel seçimler var.

Özellikle genel seçimlere Ak Parti’yi taşıyacak olanlar da yine belediye  başkanlarıdır. Onların icraatlarıdır.

Topluma yönelik ne kadar başarılı olurlarsa,  Erdoğan’sız bir  Ak Parti o denli başarı gösterecektir. Siyasi arenada kalıcılığın  başlangıcı önümüzdeki ilk genel seçimleridir.

Kocaeli bu anlamda Ak Parti için çok önemli bir vilayet olduğundan, kendine karşı büyük sınavını da genel seçimlerde verecektir.

O yüzden ilimizdeki 13 belediye başkanı;  düne göre yarın,  büyük sorumluluk ve özverili çalışma misyonu ile karşı karşıya kalacaklardır. Hem kendi siyasi hayatlarının devamı, hem de partilerinin kalıcılığı bakımından.

Bizim yakaya bakacak olursak..

Çayırova’da  Ak Parti’li Şevki Demirci  ile Dilovası’nda Ali Toltar görevlerinde ve o makamda cicim ayları içindeler.

Gebze ile Darıca farklı…

Darıca’da Şükrü Karabacak ustalık döneminde. Çok tecrübeli.

Gebze’de Adnan Köşker kalfalık sürecine girdi. Deneyim ve yeteneği üst seviyede.

Keza Büyükşehir Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu’da ustalık döneminde. Yuvacık  ve Gebze Belediyesi’ndeki görevlerini de sayarsak, işin piri.

Özellikle bu üç isim Ak Parti’yi Kocaeli’nde genel seçimlere hazırlayacak  başkanlardır. Günahı da sevabı da bunlara yazılacaktır. Dolaysıyla çok daha dikkatli, çok daha üretken ve düne göre seçmenle çok daha fazla ilişki içinde olmaları gerekir.

Hem bireysel siyasi gelecekleri, hem de partilerinin Kocaeli’ndeki  istikbali Karaosmanoğlu, Köşker ve Karabacak’ın omuzlarındadır.

O nedenle de yol haritalarını söylemeye çalıştığım kriterleri uygulayarak çizmeleri gerekir.

Başka?

Başkası şu; Kentlere düne göre daha fazla proje  kazandırmalılar, çok daha farklı  kentsel hizmetler getirmeliler, 30 Mart öncesi  kamuoyuna verdikleri sözleri ve taahhütleri icraata geçirmeliler, seçmenle her daim ilişki içinde olup yeni insanlar kazanmalılar, güvenlerini muhafaza etmek için çaba göstermeliler, kendilerine inanan, güvenen, destek veren  seçmeni  hayal kırıklığına uğratmamalılar.

 Ki, üç isim de tabanda karşılık gören,  oldukça donanımlı isimlerdir. Kişisel  insani meziyetleri ve  seçmene aşıladıkları güven nedeniyle   ikinci, üçüncü dönemde olmalarına karşın mütevazilikten  taviz vermeyeceklerinden de şüphe  yok.

Sonuç şu;

Öyle görünüyor ki  Ak Parti ,  Recep Tayyip Erdoğan’ın başında olmadığı  ilk genel seçimlerine girecek. Ve o seçimlerde partiye can simidi olacaklarda belediye başkanlarıdır.

O yüzden başkanlar işin ciddiyetini kavramalı ve  tempolarını artırıp tabanla olan ilişkilerini de her daim sıcak tutmalıdırlar.

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑