parkinnn

Güncel

Tahsin Tarhan: 12 Eylül tarihimizde kara bir leke

Birleşik Haziran Hareketi’nin düzenlediği panele konuşmacı olarak katılan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, 12 Eylül’ün ülke tarihinde kara bir leke olduğunu dile getirdi

14 Eylül 2015 Saat: 12:32
Tahsin Tarhan: 12 Eylül tarihimizde kara bir leke
Tahsin Tarhan: 12 Eylül tarihimizde kara bir leke

BİRLEŞİK Haziran Hareketi, 12 Eylül askeri darbesinin yıl dönümünde ‘Darbenin çocuğu AKP’yi durduracağız’ adı altında panel düzenledi. 12 Eylül’de sokaktayız diyerek düzenlenen etkinlik kötü hava şartlarından dolayı Alternaif Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Birgün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan’ın konuşmacı olarak katıldığı panele; ÖDP İl Başkanı Osman Bahçeci, CHP İl Başkan Yardımcısı Kenan Diler ve Yurttaş Hakları Derneği Kurucu Genel Başkanı Necati Akdeniz’in de aralarında bulunduğu çok sayıda STK temsilcisi ile vatandaşlar katıldı. Panel, ‘80 dönemi ve bugün AKP’nin yarattığı faşizmin devamı’ adlı 5 dakikalık slayt gösterimi ile başladı. Ardından panelistler İbrahim Aydın ve Tahsin Tarhan, 12 Eylül dönemini anlattılar. Panelin sonunda Grup Mençuna güzel bir müzik dinletisi gerçekleştirdi.

GENÇLER SİYASETTEN KOPTU

“Birleşik Haziran Hareketi gericiliğe başkaldırmaktır” diyerek konuşmasına başlayan CHP Kocaeli Milletvekili Tahsin Tarhan, “12 Eylül Türkiye demokrasisine vurulmuş bir darbedir. Ve AKP bu günde kongresini yapıyor. Tarihimizde kara bir leke olarak görülen, milyonlarca kişinin fişlendiği, binlerce kişinin yargılandığı, yüzlerce insanın idam edildiği, gazetecilerin cezaevine atıldığı, siyasi partilerin kapatıldığı, siyasetçilerin içeri alındığı, ülkemizin büyük bedel ödediği, acıların yaşandığı bir dönemdi. Ben o dönemde henüz 14 yaşındaydım. Bilgi birikimim gelişmemiş, sol adına ne yapıldığını bilmeyen bir çocuktum. Bize fırçayı verip ‘git kahrolsun faşizm yaz’ dediklerinde ne anlama geldiğini bilmiyordum. 12 Eylül darbesinden sonra gençler siyasetten koptu, insanlar siyasetten uzaklaştı. 12 Eylül Anayasası boynumuzda her zaman bir kılıç gibi durdu” şeklinde konuştu.

BÖYLE YAPILARA İHTİYAÇ VAR

“Hangi çağda yaşıyoruz? Niçin ve neden bu durumdayız” diyen Tarhan, “Cizre’ye gitmek isteyen kişiler engelleniyor. Siyasi patilerin binaları taşlanıyor. Cumhuriyet tarihinde horlanan, dışlanan bütün yapılar TBMM’de. 4 siyasi partinin TBMM’ye girmesi demek demokrasi işliyor anlamına geliyor. 7 Haziran seçim sonuçlarına baktığımız zaman halkın iradesi 4 partiyi TBMM’ye gönderdi. Ancak saraydaki zat hükümeti kurmamak için elinden geleni yaptı. CHP ise hükümeti kurma noktasında elini taşın altına koydu. 5 temel ilke ile masaya oturdu. 38 gün sonra gelip ‘3 aylık seçim hükümeti kuralım, bize destek verin’ dediler. Bugün AKP’nin tek planı bir ailenin servetini korumak ve iktidarını ayakta tutmak için mücadele etmek. Bu yüzden Birleşik Haziran Hareketi gibi bizleri, siyasi partileri ve STK’ları bir araya getiren yapılara ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

HALKI UYANDIRMALIYIZ

Birleşik Haziran Hareketini yakından takip ettiğini söyleyen Tarhan, “Yapılan çalışmaları takdir ediyorum. Ama hepimize sorumluluk düşüyor. Bugün, yani 12 Eylül’de kongresini yapan AKP bu süreçten sonra iktidarda kalmak için elinden gelen her çirkefliği gösterecek. Hepimize sorumluluk düşüyor. Sokağa çıkmalı, haykırmalı, mücadele etmeli, halkı uyandırmalıyız. Bizler siyasi kimliğimizle mücadele ediyoruz. Yıllardan beri ne zaman sosyalistler, ne zaman solcular sokağa çıkarsa Türkiye’de o zaman sosyal demokratlar iktidar olur. Çünkü siyaset halktan kopmuş. Bu bağlantıyı sağlayacak büyüklere, gençlere ihtiyacımız var. Ülkemizde halayların ve türkülerin çalındığı bir barış süreci diliyorum” diye belirtti.

KÜRT, TÜRK AYRIMI YAPILMADI

“Bugün Türkiye tarihinin kara bir günü” diyerek konuşmasına başlayan Birgün Gazetesi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın, “12 Eylül toplumsal bir hareketin yok edilmesiydi. O dönemde gerici faşist rejimlerin kendini kurumsallaştırdığı bir rejim inşa edildi. Özellikle 70’lerde ortaya çıktı, 80’lerde zirve yaptı, bugün ise farklı bir şekilde ilerliyor. Toplumu uzun yıllar bu türde yönetmeye çalıştılar. 12 Eylül’deki toplumsal hareketler bu düzeni yıkmaya çalıştı. Fatsa gibi örnekler yaratıldı. Topyekün halk kendisine sahip çıktı. Kürt, Türk ayırımı yapılmadı. 12 Eylül askeri faşist darbesi bunu yok etmek için sahneye koyuldu. Amerikan desteğiyle o darbe gerçekleştirildi. Maalesef hala bunun travmasını Türkiye’de sol üzerinden atmış değil” şeklinde konuştu.

SEÇİM MANİPÜLE EDİLECEK

Aydın, sözlerine şöyle devam etti: “Bugün önümüzde tekrar o ruhun, bilincin, coşkunun en geniş kesimler tarafından sahiplenip kendimize güvenme zamanıdır. Bunu yapmazsak eğer önümüzde inşa edilen yeni faşizm rejimin çarklarında yer alacağız. Seçim sonucu ortaya çıkan bir iradeyi tanımıyorsa bunun altındaki neden açıkça ortadadır. AKP’nin 400 milletvekilini almasını engelleyen en önemli neden HDP’nin barajı geçmesiydi. Bunun içinde savaşı hareketlendirmesi gerekiyordu. Türkiye kaçınılmaz olarak bir savaş içerisine girdi. Bu durumu Tayyip Erdoğan rejimin bir aracı haline getirilmeye çalışılacaktır. Bu savaş koşulları gerçekleştiği durumda seçim gerçekleştirilir mi? Ya seçim ertelenecek ya da çok daha manipüle edilmiş bir seçim yapacak.”

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑