parkinnn

Güncel

Yanıtı aranan soru: Nasıl kayyum olurum?

Sosyal medya başta olmak üzere bir çok mecra ve çevrede şu sıralarda en çok konuşulan konu ‘Kayyumluk’… Son sebep ise dünkü kayyum atamaları. Kayyumların alacağı aylık ücret 105 bin lira olunca yoğun bir tartışma da kendiliğinden

19 Kasım 2015 Saat: 12:25
Yanıtı aranan soru: Nasıl kayyum olurum?
Yanıtı aranan soru: Nasıl kayyum olurum?

Geçtiğimiz ay Koza İpek Grubu’na yapılan kayyum atamasından sonra dün de Kaynak Holding şirketlerine kayyum ataması yapıldı. Toplam 19 şirket ile bir dernek ve vakfa yapılan 7 kişilik kayyum heyeti, her bir şirket için 5’er bin lira alacak. Bu da, kayyum başına aylık 105 bin lira olarak hesaplanıyor.

Belki de “Aylık 105 bin lira maaş” başlıklarının da etkisi ile dünden bu yana yüzbinlerce kişi aynı tartışmanın içinde. Hatta, Twitter’da açılan “Kayyum olsam” hashtagi en çok konuşulan konuların başında geliyor. Konunun uzmanlardan akıllardaki soruların yanıtlarını aldık.

Kaynak Holding ve şirketlerine kayyumKaynak Holding ve şirketlerine kayyum

*KAYYUM KİMLERDEN SEÇİLİYOR?
-Hukuktaki ifade şekli ‘Kayyım’ olan ancak gündelik dilde kayyum olarak bilinen kayyum atamasını mahkeme yapıyor. Normalde her yargı çevresinde bağlı bulunan bir yargı komisyonu var. Bu komisyonda, bilirkişi ve kayyumlar listesi bulunuyor. Mahkemeler veya sulh ceza hakimlikleri de atayacakları kayyumları bu listeden seçebiliyor. Ancak bu şart değil, hakim re’sen de atama yapabilir. Kendisinin yaptığı araştırma veya savcılığın önerisi doğrultusunda kayyum ataması yapabilir.

*ÜCRETLER NASIL BELİRLENİYOR
-İki tür kayyumluk var. Biri yönetici, diğeri denetici kayyum. Yönetici kayyumlar, diğerlerine göre daha fazla ücret alıyor. Çünkü, hem sorumlukları hem işleri daha fazla. Ticaret davalarında kayyumlara ödenen ücret aylık bin-2 bin lira arasında değişiyor. Burada ücret belirlemede, şirketin cirosu, kayyumların çalışma saatleri göz önüne alınarak belirleniyor. Yasada net bir hüküm olmadığı için, mahkeme heyeti ve sulh ceza hakimi takdir yetkisini kullanarak bir ücret belirleyebiliyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Habere Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Haberi Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız
Yukarı ↑