parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

AK Parti’de kongre kararı.?

5 Mayıs 2016 Saat: 11:44

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Davutoğlu görüşmesinden çıkan karar, sadece AK Parti’nin kongreye gideceği, genel başkanın değişeceği olarak okunmamalı. 

O karar, AK Parti içinde pek çok dengeleri değiştireceği gibi, başta MHP olmak üzere diğer siyasi partilere de bir mesajdır. Ama önce AK Parti cephesine bakmak lazım. Bir kere şunu söyleyelim; AK Parti’nin Mayıs sonu kongreye gidecek olması, yeni genel başkanın belirlenmesi , bazı çevrelerin ellerini ovuşturarak bekledikleri bir ‘‘dağılma-iç savaş’’ ortaya çıkarmayacaktır. 

O kararın; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti üzerinde her geçen gün yayılan gücüne güç kattığını da söylemek yanlış olmaz. 

Hedef belli, yapılmak istenen belli… Başkanlık

Hal böyle olunca Başbakan’ın teşkilatlar üzerindeki insiyatifinin alınıp MYK’ya verilmesi, belki Davutoğlu tarafından ‘‘bardağı taşıran son damla’’ olarak okunmuştur, lakin hedefe gidilecek yolda setlerin'de bir,bir bertaraf edildiğini anlamak lazım. Örnekleri çok…

Abdultatif Şener, Cemil Çiçek, Hüseyin Çelik , Bülent Arınç isimlerini hatırlamanız yeterli. Son isim ise Ahmet Davutoğlu’dur… Şunu da görmek gerek: AK Parti kurumsallaşmış, ilkeleri ve radikal kuralları olan bir siyasi partidir.

Yani bu karardan sonra ‘‘parti dağılır, aman iç çatışma çıkar vs.’’ gibi beklentiler boşadır. 

Peki kongreye kimle gidilir?

Asıl can alıcı soru bu olmalı. Cumhurbaşkanı Erdoğan muhtemelen dört veya beş isim üzerine kafa yoracaktır. İstişarelerde o isimleri soracaktır. Aklıma ilk gelen beş isim; Binali Yıldırım, Berat Albayrak, Mehmet Şimşek, Bekir Bozdağ ve Numan Kurtulmuş… 

Bu beş isimden biriyle kongreye gidileceğinden eminim de, ‘’hangisi olabilir‘’ kestirmek zor. Zira her birinin farklı meziyetleri ve Erdoğan’la farklı – yakın ilişkileri var, yol arkadaşlıkları var, akraba bağları var. İçimden bir ses Berat Albayrak veya Numan Kurtulmuş isimlerini öne çıkarıyor. İşin doğrusu Kurtulmuş ağır basıyor.

Gelelim diğer partilerin alması gereken mesajlara… HDP’yi baraj altında bırakmak için yeni ve güçlü bir ekip başlangıcı olarak okunabilir. 

MHP’ye ise ‘’Bakın kongre denilen şey budur işte, karar alınır uygulanır, siz halen kongre için mahkeme kapılarında sürünün. Birbirinizi yiyin.’’ havasında bir gönderme olarak da okunabilir. Tabi bu işin espiri kısmı. 

Ciddi kısmı ise şu: AK Parti’nin kongreye gidecek olması ; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın partisi üstündeki gücünü net olarak ortaya koymuş ve Başkanlık yolunda önemli bir adım daha atılmıştır.

 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑