parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Önemli bir yara: Cezaevleri

26 Şubat 2020 Saat: 13:00

Doğal afetlerle yatıp kalktığımız, dış mihrakların hainlikleriyle  boğuştuğumuz  günümüzde, ülkemizin içinde bulunduğu ciddi bir sorun daha var. .. Bu sorun, sorun olmaktan çıkıp adeta kangrene dönmüş , kanayan bir yaradır.  Bir an önce pansuman edilmesi, ameliyat masasına yatırılması gerekir.

Cezaevlerinden bahsediyorum.

 Hatırlayınız; 2014 yılında başlayan 'çözüm süreci' içerisinde cezaevlerinin içinde bulunduğu sorun ve sıkıntılar, o yönde atılması düşünülen iyileştirme çalışmaları uzun süre kamuoyunun gündemini meşgul etmiş, ilgi odağı olmuştu.  Kimileri ''af '' , kimileri ise  ''genel af' beklentisi içindeydi. Yüz binlerce mahkum ve milyonlarca mahkum yakınları büyük bir heyecan ve bekleyiş içerisine girmişlerdi. Ancak , iktidarın tüm samimi çabalarına karşın , bölücü terör örğütünün  yine kalleşliklere bürünmesi sonucu (başlarken biten çözüm süreci ),  af beklentisi içinde olan kader mahkumları  bir kez daha hayal kırıklığı yaşamışlardı.

Ülkemizde cezaevleri  ciddi bir yaradır. Buğün geldiğimiz noktada gerçek bir yaradır.

Hatırlayalım...

AK Parti  iktidarının , (Adalet Bakanlığı'nın)  yürüttüğü 'ceza infaz yasası' , geçtiğimiz genel seçimlerde yine mahkum ve yakınlarının umudu olmuştu. ''Çıktı ,çıkıyor, çıkacak'' denilen infaz düzenlemesi  tam yürürlüğe girecekken , bu kez  MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin ''Genel Af olsun'' çıkışı , aslında bir kez daha  beklentileri sürüncemeye bıraktı.

Bahçeli'nin çıkışı ile yeniden hareketlenen cezaevlerindeki mahkumların gözleri pencereye, elleri tencereye daldığı anda , Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aksi açıklamaları mahkum sorunlarını bir kez daha rafa kaldırdı.

Git-gel'leri yaşayan cezaevi sorunu bu ülkede bir an önce  çözüme kavuşturulması gereken  bir meseledir. Resmi verilere göre Türkiye'de halihazırda 286 binin üzerinde hükümlü var. Bunların aileleri, sevenleri, yarenleri derken  koskoca  on milyonluk bir kitleyi ilgilendiren bir gerçek duruyor ortada.

Elbette ''genel af'' olsun demiyorum.

''Her hükümlü veya tutuklu yararlansın '' demiyorum.

Gerçekten ''kader mahkumu '' dediğimiz bir potansiyelin olduğu da başka bir gerçek.

Bugün cezaevlerinde potansiyel fazlası bir nüfus yatıyor. Aslında 'yatıyor'' demek ne kadar doğru bilemiyorum, zira yatamıyorlar. Çünküüst üste yatıyorlar, ranzaları nöbetleşe kullanıyorlar, yer yataklarında, kapı altlarında, maltalarda yatmaya çalışıyorlar. Çünkü cezaevleri hınca hınç dolu, koğuşlar dolu, nezarethaneler dolu, revirler dolu... Dolu da dolu.

Peki bu sorun nasıl çözülür.?

İşte asıl mesele bu.

Çok akli, çok gerçekçi  ve de çok hakkaniyetli bir düzenleme ile cezaevleri sorunu çözüme kavuşabilir. Yapımı devam eden 35 yeni cezaevi de sorunu çözmez. Çözümün yolu, cezaevlerini rahatlatmaktan geçer.

Terör suçlularını, tecavüzcüleri , kadına şiddeti bir tarafa koyun.

Geri kalan suçları  kapsayan,  yeni bir düzenlemeyle af etmeden, ama  yükümlülükleri artırarak cezaevleri  pekala rahatlayabilir.

Velhasıl  hergün başka bir telden çalmanın, sabah-akşam birbiriyle çelişkili beyanatlar vererek mahkumların hayalleriyle oynamanın kimseye kazanımı olmaz. Hele de bu saatten  sonra  siyaseten hiç olmaz.

Bu sorunun yolu, ivedilikle infaz düzenlemesinin yürürlüğe girmesinden geçer.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑