parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Ali Toltar nasıl aday oldu?

6 Şubat 2014 Saat: 13:51

Şu bir gerçek ; AKP, Kocaeli’ndeki ilçe adaylarını belirlerken çok sıkıntılı günler geçirdi.

Bugün o  gergin günleri ve perde arkası olup bitenleri analiz edersek, kimin niçin aday gösterilmiş olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Özellikle  son günlerde ,’’Falan aday adayı para ile iş bitirdi, filan kişi şu yüzden aday gösterildi’ şeklindeki spekülasyonlara da  cevap çıkmış olur.  Ayrıca kamuoyu daha sağlıklı bilgi sahibi olacaktır.

En azından bendeki  çok özel bilgileri paylaşarak  okurların gerçeği bilmelerine yardımcı olayım.  

Kabul edilmelidir ki, AKP’de aday adayları  arasında kıran kırana bir mücadele, Üst Kurulda ise çok ince hesaplar vardı. Aday belirlemede tek  yetkili olan  Üst Kurul, Kocaeli’ne  yönelik aslında çok rahat bir çalışma içindeyken Dilovası’nda kilitleniyordu.

Gebze rahattı..

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker,  aranan birçok kriteri geçmiş, adaylığı günler önceden karara bağlanmıştı. Kamuoyu anketleri, parti içi temayül  ve hizmete yönelik değerlendirmelerde Köşker her aşamada önde idi. O yüzden  Üst Kurul, Gebze’de sıkıntı görmüyordu.

Hatırlayın,  bu satırların yazarı aylar önceden Köşker’in adaylığının açıklanacağını yazıyordu.

Darıca rahattı...

Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak’a dair kafaları kurcalayacak bir  sorun yoktu. Karabacak dosyası Üst Kurul’dan en rahat geçen dosyaydı. İki dönemin verdiği deneyim gücü, Başbakan Erdoğan ile 40 yıl öncesine giden bireysel hukuku ve Darıca’ya on yıldır kazandırdıkları Karabacak’ı tartışmasız ‘Ustalık’ dönemine taşıyacaktı.

Hatırlayın , bu satırların yazarı bunu da aylar önceden yazıyordu.

Çayırova kafadan bitmişti…

Evet Çayırova’da Ziyeattin Akbaş’ın kesinlikle aday gösterilmeyeceğini bir yıldır yazan sadece bu satırların yazarıydı. Çünkü Akbaş, bırakın ilçesine hizmet kazandırmayı, partisinin genel politikasıyla   örtüşmeyen edalar içindeydi. AKP’yi  Çayırova’da taşıyamıyordu. Başbakan’ın  Namet firmasının  açılışında 2B sorununu çözmesi  yönündeki talimatını yerine getirememiş, daha doğrusu becerememişti. Halkı karşısına almış, çözüm üretememişti. İşte Ziyeattin Akbaş’ın ipi o açılıştan iki ay sonra çekilmişti.  Akbaş’ın yerine aday gösterilen İl Başkan Yardımcısı Şevki Demirci ise daha  donanımlı, parti hiyerarşisini bilen, Çayırova’da çok uzun yıllardır var olan bir işadamı olması nedeniyle ön plana çıkıyordu. İkili ilişkileri çok iyiydi. Gerek parti üst yönetimi, gerekse Kocaeli’ndeki parti yöneticileri Şevki Demirci’yi daha ehli görüyorlardı. Kampanya süresince kendini iyi ifade ediyordu.. Bu yüzden Demirci aday gösterildi.

Dilovası’nda felaket kapıdaydı..

AKP tepe yönetimini en çok zora sokan ve üzerinde en çok çalışılan tek  ilçe Dilovası’ydı..

Buraya yönelik dip notları ve gözlemlerimizi yansıtalım.

Dilovası ata erk ve şovanist  duyguların hakim olduğu bir ilçe olduğundan, sıkıntı had safhadaydı.  Mevcut başkan Cemil Yaman’ın başarılı çalışmaları kabul görüyordu. Büyükşehir Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu başta olmak üzere diğer tüm yöneticilerle  birebir ilişkileri iyiydi. Halkın desteği de kendisindeydi.

Ancak tüm bunlara rağmen AKP üst yönetimi farkı bir sıkıntı yaşıyordu.

Sorun ve sıkıntı Cemil Yaman değildi. Hatta Yaman’ı çokta başarılı buluyorlardı.

Fakat başka bir sıkıntı vardı..

Sıkıntının  gidişatı partinin   30 Mart’ta seçimleri kaybedebileceği kaygısı oluşturuyordu.

Böyle düşünülmesine neden olan etken, Cemil Yaman dışındaki aday adaylarından bazılarının etnik kökenleri ve Dilovası’nda  var olan güçleriydi. Her an partilerinde bölünmelere yol açabilecek çalışma sergileyebilme endişesiydi.

Örneğin bir Halit Yaşar vardı..

Bir Akagündüz vardı..

Bir Temiz vardı.

Ve mevcut olan vardı.

Bir de Ali Toltar vardı…

Şimdi dip notu açıklayayım…

Dilovası’nda Ali Toltar piyangodan çıkarken, Cemil Yaman da  AKP’nın geleceğine kurban edildi.

Açalım:

20 Ocak 2014 Pazartesi  günü saat 17.20’ye kadar AKP’nin Dilovası adayı Cemil Yaman’dı. O gün diğer adaylarla beraber Yaman ismi de açıklanacaktı..Taa ki kriz  ve korku kendini hissettirene kadar.

Dilovası’nda Cemil Yaman’ın aday gösterilmezse de partisine zarar vermeyeceği kanısı Üst Kurul’da ağırlık kazanmıştı. Yaman parti terbiyesi görmüş, samimi bir insandı.

Üst Kurul’daki genel kanı şöyle oldu; Şayet Cemil Yaman aday gösterilse diğer aday adayları uçabilirlerdi. Zarar verebilirlerdi. Partinin kaybetmesi için Bizans oyunları oynanabilirdi.

O arada Ali Toltar ismine dikkat çekildi.

Toltar’ın dosyasına bir kez daha bakıldı. Kocaeli’nde bazı telefon görüşmeleri yapıldı. Görüş alındı.

Bir nev-i ‘mülayim’ olarak karar kılındı Toltar’a.

Böylece  Cemil Yaman küstürülmemiş, diğer aday adayları da incitilmemiş olunacaktı.

Ve, bir özel not daha…

Ali Toltar, Belediye Başkan adaylığının kesinleşip resmiyet kazandığını da ilk Gölge’den öğrendi. Saatler o gün 19.00’u gösterirken.

 

 

 

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑