parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

''Benim Başkanım''

16 Mart 2014 Saat: 18:32

Seçim çalışmalarında kullanılan sloganların ne denli önemli olduğunu  önceki günlerde, bir yazımda anlatmıştım.

Alakasız ve tutarsız slogana örnek  olarakta,  CHP’nin Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nın ‘’Sanayici, Emekçi.’’ konulu slaganını örnek göstermiştim. Gerçektende propaganda da slogan çok önemli. Bir taraftan anlatmak istediğiniz tüm mesajları içerecek, diğer taraftan temsil ettiği adayı bir çırpıda tanımlayacak. O nedenle slogan seçmek, uyarlamak önemlidir.

Takım elbise gibi, ‘’cuk’’  oturacak adayın  üzerine.

Yakışacak, anlatacak, çok şey ifade edecek.

Bunu da örnekleştirelim…

AKP Gebze Belediye Başkan Adayı ve Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker’ın  kullandığı bir slogan var. Bu satırları yazmadan önce bugün  dikkatimi çekti.  İlçenin belli başlı reklam sıtantlarına asmışlar. Birbirinden güzel ve muhteviyatı güçlü fotoğraflarla süslemişler.

‘Benim Başkanım’

Slogan bu: Benim Başkanım

Fotoğraflar çok anlamlı.

Köşker’in beş yıllık hizmeti boyunca arşivlenmiş  fotoğraflarından   afişlenmiş.  Muhtemelen çoğunun denklanşörü  Belediye Basın bürosunun emektarı , işinin de piri  olan Erol Selamet’e aittir. Bazı kadrajlarda  Ulaş Mahmutoğulları’ın da emeği  olmalı.

Siyasette görsellik ve propaganda bu işte. ‘Bu iş böyle yapılır arkadaş ‘ dedirtecek cinsten. Tek ve vurucu bir slogan, onu tamamlayan veya anlatan fotoğraflar. Öyle satır satır edebiyat yapmaya,  hayal ürünlerini pazarlamaya gerek yok.

Somut, real, var olan materyalar.

O anlamda Adnan Köşker’in reklam kampanyası ve seçilen sloganı bana göre ‘on numara’’. Kim düşündüyse öylesi çalışmayı, kim karar verdiyse o slogana ‘helal olsun’  demek gerek.

Çünkü Köşker’in beş yılını özetleyen fotoğraflar seçilmiş ve Köşker’in beş yıl sonunda elde ettiği sıfat ortaya çıkarılmış.

İnsana  verdiği değeri ve sevgisini, Gebzelilerle beş yılda  kazandığı gönül bağını anlatıyor o slogan.

Benim Başkanım…

Zira, beş yılın sonunda gelinen nokta bu. Gebze’de herkesin  günlük hayatta Köşker’e dair kullandıkları hitap zaten o değil mi?

Siz hiç , ‘Köşker, AKP’li  Başkan’’ diye sokakta konuşulduğunu duydunuz mu? Muhtmelen hayır.

Sokağın dili o slogan işte..

Gebze sokaklarında beşinci yılının sonunda Adnan Köşker için kullanılan hitap o..

Benim Başkanım.

Eğer, Gebze gibi  kökü yüz yıllara giden koca  bir ilçede vatandaşlar ‘’Benim Başkanım’’ diyerek Köşker’den bahsedip  sohbete  başlıyorlarsa , bu ayrıca 30 Mart’ın sonucuna da işarettir.

Bir yazımda Köşker için, ‘’AKP’li olması önemli değil. Gebzelilerin gönlünde yer tuttu. Seçmen sandığa gittiğinde Başbakan değil Belediye Başkanı seçecek. AKP’den dolayı değil Köşker’den dolayı AKP’ye rey atacak binlerce gönüldaşı var.’’ diye yazmıştım.

Dün Gebze caddelerini süslemeye başlayan ‘’Benim Başkanım’ başlıklı reklam çalışması,  Köşker’e yönelik yazdıklarımın altını dolduruyor. Ne denli doğru tesbitler ve gözlemler yaptığımı görebiliyorum.

‘’Benim Başkanım ‘’ ne demek peki?

Fotoğraflara dikkat edin…

Her hangi bir siyasetçinin reklam kampanyası için o gün çektirdiği görüntüler değil. Pozlarda kendisine eşlik eden ajans modelleri de yok. Bu işleri bilenler bilir; Pek çok siyasetçi vermek istediği mesajı tamamlayacak fotoğrafları bir ajans yönetiminde  çektirir. Konu başlığı otursun diye de ajansın temin ettiği modelle poz verir. Bugün tvlerde izlediğiniz liderlerin reklam filmleri o mantıkla hazırlanıyor.

Oysa Köşker’in fotoğrafları  reel, doğal ve Gebzelilerle günlük yaşamı ve çalışmalarından elde edilmiş görüntüler.  Dikkat ettim; kimi fotoğrafı  4 yıl , kimisi dört ay, kimisi de dört gün öncesi çekilmiş.

Vatandaşla, halkla, sandığa gidecek seçmenle..

Kimi bir hastene ziyaretinde, kimi sabah sporunda, kimi bir hizmetin temel atması veya açılışında.

Kadın var, yaşlı var, erkek var, çocuk var, yanagına minicik buse kondurmaya çalışan bebek var. Esnaf var, köylü var, işçi var, öğrenci var…. Kısaca halk var.

Benim aylardır anlatmak istediğim bu işte…’Köşker , Gebze’de çok rahat’’ diye yazarken anlatmak istediğim buydu.. Her Belediye Başkanı proje yapmakla mükelleftir , yapabilir de.. Lakin Her Belediye Başkanı toplumun genel çoğunluğuyla kişisel sevgi bağı kuramaz.  Adnan Köşker bu yüzden Gebze böylesi destek görüyor. Anlatmak istediğim bu .

O fotoğraflar  ve ‘’Benim Başkanım’’ sloganı Köşker’in bilinmeyen hizmetlerini , yıllardır birikim yaptığı gönül desteğini  ortaya koyması bakımından önemlidir.  Rakiplerinin  ise göremediği gerçekleri  gün yüzüne çıkardığı için önemlidir.

‘Benim Başkanım’ sloganı Gebze’de  Adnan Köşker gerçeğidir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑