parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Çayırova'da seçimi kim, niçin kazanır?

6 Mart 2014 Saat: 23:15

30 Mart seçimlerine yönelik  tahminlerimize  bu kez Çayırova’dan devam edelim.. Dün Darıca’yı analiz etmiştim.

‘’Çayırova’da seçim sonuçları ne olur, kim kazanabilir, niçin kazanır?’’  gibi sorulara yanıt aramaya çalışalım.  Ama  önce Çayırova hakkında us’umuzda olanları  gözden geçirelim.

CHP’li Timur Koç’un kurucu  Belediye Başkanı olduğu Çayırova’da  siyasi trend ,  Çayırova’dan önce Güzeltepe olduğu dönemlerde hız kazandı. Şekerpınar Belediyesi’nin kurulması ile bölge bir nev-i;  sağ ve sol görüşlerin ayrıştığı ince çizgi ile de  sabitlenmiş oldu.

Şekerpınar’ı ANAP’lı  Ali sönmez,  Güzeltepe’yi CHP’li Timur Koç  yönetiyordu.

Ardından Çayırova ismiyle iki belediyenin birleştirilmesi ve ilçe olması, siyasi kutupları da bir potaya toplamış oldu.

Ancak şöyle bir ayrıntı vardı;

Şekerpınar’da  ‘sağ’ oyların fazla olduğu kadar, Güzeltepe’nin  Yenimahalle’sinde de yine sağ oy hakimiyeti vardı. Buradan anlaşılacağı gibi Çayırova olarak bütünlük kazanan ilçede, yelpazenin sağındaki  oy potansiyeli daha fazla  dikkat çekiyor.

Buna rağmen  ‘’Timur Koç’un üç dönem Belediye  Başkanlığı yapmasını neye bağlayacağız’’ derseniz, onun cevabı da zaten Çayırova oluşumundan önceki Güzeltepe’de yatıyor.

Kafanızı fazla karıştırmadan anlatmaya çalışayım;  Bugün gelinen  noktada Çayırova’yı oluşturan siyasi eğilimlerin toplamında ‘sağ’ oyların fazla olduğunu görmek mümkün. O yüzdendir ki  RP’li Yaşar Alkan, ardından   AKP’li Dr. Faruk Taşçı ve   yine AKP’li Ziyeattin Akbaş belediye başkanlığı kazanmışlardır.

Dikkat ederseniz Çayırova’da AKP her dönem yeni bir isim çıkarmıştır seçmen karşısına. 30 Mart için de Şevki Demirci buna örnektir.

Bu felsefeden bakıldığında somut bir gerçeği görmek gerekiyor. O da, AKP,  Çayırova’da bir türlü taban tutturamamış ve görevde  bulunan başkanından umduğunu bulamamıştır.  Bulmuş olsaydı belki de Faruk Taşçı halen belediye başkanıydı. Veya Ziyeattin  Akbaş  diskalifiye  edilmezi.

Çayırova’ya bu çerçeveden bakalım…

30 Mart’ta Çayırova’da  ne olur, ne çıkabilir?

Seçim atmosferinin hız kazandığı şu günler gelişen olayları iyi kokladığımızda, Çayırova siyasetinin 30 Mart’ına yönelik değerlendirme yapabiliriz.

Açalım…

Hem gözlemlerimizi, hem de gördüklerimizi aktaralım.

Çayırova’da bir Timur Koç gerçeği var. Bölgede solu, solcuları, CHP dışındaki sosyal demokratları da toplayabilecek tek isim Timur Koç’tur.

Koç, bu ayrıcalıklarıyla şu aşamada Çayırova  seçimlerinin  favori ismidir. Bir de buna AKP’den kaçan cemaat  oylarını eklerseniz,  Çayırova’da CHP’nin adayı Koç’un elinin güçlendiğini kabul etmek gerekir.

Çayırova için kabul edilmesi gereken bir gerçek daha var…

AKP’li Şevki Demirci’nintutmadığı.

Demirci seçmen nezdinde ne derece tutmuş olacak , bunu elbette 30 Mart’ta göreceğiz. Ama  kendi partisi tabanında tutmadığı da bir gerçek.  AKP’de her gün yeni istifaların gelmesi buna örnektir.  Kaçan balık büyük oluyor. Büyük istifalarda büyük parçalar götürüyor.

 Ayrıca   Demirci’nin iletişim eksikliği içinde olduğu kanaatindeyim. Tek avantajı  AKP’nin adayı  ve  Karadeniz kökenli olmasıdır. Başkaca meziyeti yok .

 Çayırova’da kendini hissettiren  asıl gerçeğe gelecek olursak….

O da Saadet Partisi’dir.

Sokağa taşan, seçmene yansıyan, bizlerin gördüğü realite şu; SP Çayırova’da bilinen bir gerçek. İlhami Bayrak’ın da  kitle desteğini görmek lazım.

Zira, bölgemizde SP’nin kalesi de Çayırova’dır.

SP’nin 30  Mart’a yönelik en ciddi çalışmasını ve kitle hareketini Çayırova’da görebiliyoruz.  Bir de AKP’ye son süreçte küsenlerin SP’ye kayacağını söylemek yanlış olmaz.

Toparlayalım…

Çayırova’da AKP,   Şevki Demirci’den dolayı beklediği performansı bulamayabilir. SP tabanının gücü  ve gelişen siyasi dengelerden faydalanabilir.  CHP’li Timur Koç, kendi tabanı dışındaki oyları toparlayabilirse işi götürebilir.

Yarın Dilovası’na bakacağız…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑