parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

CHP, ''TAHSİN TARHAN'' KARARINI AÇIKLAMALI...

23 Aralık 2013 Saat: 12:58

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) günlerdir beklenen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkan Adayı’nı  nihayet açıkladı.

Reel ifadeyle , atadı !

Atanan kişi Tahsin Tarhan oldu.

Kendisine başarılar diliyorum. Gelelim niçin  ‘atama’ diye nitelendirdiğimize ve sonrasına. Bilindiği gibi CHP’de Büyükşehir adaylığı için Tarhan’nın dışında  Kadri Veziroğlu, Keramettin Gençtürk, Ali Akdemir ve  Ensar Öğüt isimleri de vardı.

CHP, sözde demokrasinin temsilcisidir.

‘’Sözde’’ diyorum, zira aday belirleme süreci göstermiştir ki, CHP düşünüldüğü gibi demokrasi  sevdalısı değil, aksine bu kavramdan  uzak,  tepe yönetimi ‘’kral’ edasıyla  yönetme  çabasındadır.

AKP bile  ‘parti içi demokrasiye ve toplumun  eğilimine‘ CHP’den  daha yakın olmuştur aday belirleme konusunda. Hatırlanacaktır;  Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt aylar önce Kocaeli’nde çalışmalar başlattı. Nabız yokladı, CHP’nin trendini yükseltmek için çok yoğun efor sarf etti. CHP’nin son dört aydır Kocaeli’nde estirdiği bir rüzgar var ise, bunun sebebinin Ensar Öğüt olduğu kabul edilmeli ve hakkı teslim edilmelidir.

Keza Keramettin Gençtürk ile Ali Akdemir’de kendi ölçeklerinde kapı kapı gezip, hatırı sayılır çalışmalar gerçekleştirdiler. Kadri Veziroğlu son anda çıktı. Zaten hep CHP’nin içindeydi.

Burada ilginç olan şu; Tepeden inen ,  adaylık yarışında on beş gün öncesine kadar esamesi  olmayan Tahsin Tarhan’ın  aday olarak gösterilmesidir. Bunun ip uçlarını Tarhan veriyordu aslında. Sahaya  inmeden,  ziyaretlere  gittiği  her yerde , ‘’Ben aday adayı değil, adayım’’ sözleriyle önceden alınmış bir sözü olduğunu, tepeden atanacağının mesajını veriyordu.

CHP işte böyle bir parti.

‘’Diktatörlük  uygulanıyor ‘’ diye sıkça eleştirilen  AKP’de bu mantık hiç işlemedi. Sözüm ona demokrasi ocağı  olan CHP,  adaylık noktasında nasılda ‘Dikta’ olduğunu gösterdi.

Kamuoyu yoklaması yapılmadan,

Önseçim uygulanmadan,

Üyelerin görüşü alınmadan,

Sandıkta oy kullanacak seçmenin fikrine başvurulmadan yapılan atama, 30 Mart’ta  CHP’ye ağır vebal ödetebilir.

Tahsin Tarhan veya her hangi biri..

Üzerinde durduğum konu elbette Tarhan’ın şahsiyeti değil, onun yerine aynı yöntemle başka bir aday adayının da açıklanmış olmasına verilecek tepki aynı yönde olacaktır.

CHP , 2009’da da  benzer hatayı yaptı.. Halil Çalık örnektir. Partinin nasıl dibe vurduğu gerçeği orada dururken 2014 ‘e yönelik kararda  hatanın tekrarı CHP’ye oy kaybından başka bir şey kazandırmayacaktır.

Zaman ne getirir  bilemem.

Fakat Kocaeli’nde AKP ile CHP arasındaki %20 ‘e tekabül eden 140 bin oy farkını kapatabilecek  aday,  Tahsin Tarhan değildir.

CHP tepe yönetimi  hiç olmazsa bu saatten sonra  erdemlilik gösterip halka hesap vermeli ve mantıklı bir ‘gerekçe’ açıklamalıdır. Hangi kriterlere göre atama yapmıştır, Tahsin Tarhan ne gibi imtiyazlarla aday çıkmıştır?

Yoksa sokakta konuşulan ;  Bayramoğlu’nda  Tarhan’a ait villanın Kılıçdaroğlu’na tahsisi işe mi yaramıştır? Karaköy’deki iş hanının Kılıçdaroğlu’na çalışma ofisi yapılması mı etken olmuştur?  Veya Tarhan’ın, ‘’Para bende, parayla bu işi bitiririm, elli liraya gazetecilere haber yaptırırım’ şeklindeki söylemleri mi ağır basmıştır? Ya da, Kılıçdaroğlu ile Tarhan arasındaki etnik bağlar mı imtiyaz elde ettirmiştir?

Cevabı ne olursa olsun, CHP’nin en tepesindekiler  tabanını rahatlatacak bir ‘gerekçe’ açıklamak zorundadır. Madem  CHP’nin demokrasiye inancı var, madem parti içi demokrasiyi (!) savunuyorlar, madem halkı kucaklamak istiyorlar  bunu yapmak zorundadır.

Aksi halde İbrahim Karaosmanoğlu’nu üçüncü dönemi için  tebrik etmek gerekecek.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑