parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Dalkılıç’tan yanıt var

10 Kasım 2014 Saat: 11:56

‘Dalkılıç, CHP ve Genel Seçim’’ başlıklı yazımız üzerine Ercan Dalkılıç aradı. Hatırlarsanız yazımızın sonunu ‘Dalkılıç, vekillik konusunda ne düşünüyor bilmiyorum.’’ diye bitirmiştim.

İşte o merakımızın cevabını  aldık. Uzun uzun konuştuk. Neler konuştuklarımız bizde kalsın şimdilik, öğrendiğimizi yansıtayım.  Diyor ki Dalkılıç; ‘ Partim bir görev verirse elimi taşın altına  bir kez daha koyarım, fakat önseçime girmem.’’

Bu cümleden yola çıkarak irdeleme yapabiliriz. Aldığım mesaj şu; CHP’nin bir üyesi olarak göreve hazırım.

Lakin detaylı  analiz yapmadan  önce  Ercan Dalkılıç  faktörünü  bir kez daha gözden geçirelim. Dilovası’nın kurucu Belediye Başkanı Ercan Dalkılıç o koltukta üç dönem oturdu.  Siyasete ANAP’ta başladı ve çok uzun yıllar partisini temsil etti. Ardından DP’ye katıldı.

Son seçimlerde kamuoyu ve tabanın baskısı sonucu kendisini son seçimlerde CHP’nin adayı olarak buldu. Dilovası’nda 300 seviyesinde gezen CHP oylarını bir anda 8500’lere çıkardı. Yani bizlerin yıllardır yazdığı gibi kişisel oy potansiyeli kendisiyle birlikte hareket etti.

Dilovası’nda siyaset yapmak zordur. Hele de uzun yıllar kalabilmek, eskimeden durabilmek ve kitleleri peşinden her daim sürükleyebilmek daha çok zordur. Dalkılıç bu anlamda tektir, örnektir.

Gelelim 2015’de gerçekleşecek olan seçimlere…

Genel seçimlere Dalkılıç’ın niteliklerinden  bakacak olursak, onun ‘Önseçime girmem, partim görev verirse elimi taşın altına koyarım.’ düşüncesine hak vermemek elde değil. O anlamda Dalkılıç iyi okunmalı, çok iyi dinlenmelidir. Zira  sonuçta kazanan CHP olacaktır.

Buradan CHP’lilere bazı verileri hatırlatmakta yarar var… Bilirim o parti içinde ayak oyunları çoktur.  Fesatlık, çekemezlik, riya epey yol kat etmiştir. ‘En iyi benim, ben  hakiki  partiliyim’ mantığı ile hareket edenler  her daim vardır. Ancak partilerine de hiçbir getirileri yoktur. İşte 2015 seçimleri CHP bakımından büyük bir sınav olacaktır. Tabi gaye seçimde başarılı olmaksa.

Dönelim tekrar Dalkılıç faktörüne..

Kocaeli kamuoyu bilir ki; Dalkılıç siyasette cidden bir ekoldür, güçtür. Ölüsü bile oy’dur.  ‘CHP’lilerin Dalkılıç’ı iyi anlamaları gerekir’ demem bundandır. Şayet CHP Kocaeli’nde en az dört vekil çıkarmayı hedefliyorsa Dalkılıç ismini mutlaka görevlendirmesi gerekir.

Açalım..

Dilovası’nda tek başına 8500 oy CHP’ye kazandırmış bir insanın diğer bölgesel etkinliğinin de hesabı iyi yapılmalıdır. Genel seçimde çalışma ve destek ağı daha geniş olacaktır. Bu da unutulmamalıdır.

Çok açık şekilde iddia ediyorum;  CHP’de mevcut vekillerin hiç birisinin Kocaeli genelinde Ercan Dalkılıç kadar bireysel oyu yoktur, olamaz da.

Neden mi?

Örnekleyeyim…

Hadi Dilovası’nda 8500 oyu bir kenara bırakalım…Bunun Darıca’sı var . Darıca, Dalkılıç’ın blok oy deposudur.  Pir-i Reis Mahallesi’ni bilenler bilir. Siirtli  aşiretlerin yerleşkesidir. Blok oy  kullanırlar ve tek bir fire vermezler. Her seçimde ‘dil’lerine oy verdiklerini bilirim. Bildiğim bir şey daha var; Dalkılıç’la ‘kirve’ olduklarından, olası Dalkılç’ın vekil adaylığında kesinlikle kirvelerine, yani CHP’ye oy atarlar.

Darıca küçük bir örnekti..

Gebze var, Yarımca, Derince, Çayırova, Körfez, Karamürsel var… Yine çok iyi biliyorum buralarda da Dalkılıç’ın fevri oyları hatırı sayılacak kadar fazladır. Türk’ü , Kürt’ü , Alevi’si , Sünni’si de severek, isteyerek, bilerek Ercan Dalkılç’a destek verir. O yüzdendir ya  Dalkılıç siyasette efsane olmuş, 30  yıldır siyasetin  lokomotifidir.

CHP’liler bu tespitlerimi kesinlikle dikkate alıp bir yere not etsinler. O gün gelince tüm bu yazdıklarımı arşivden çıkarıp hatırlatabilirler.

Dalkılıç’la yaptığım görüşmede bir de tereddüdünü  sezdim. Ki haklı. O da ön seçim.

Çünkü CHP’nin yeni bir üyesi olması nedeniyle gücü parti içinde değil, tabanda, halk nezdinde, kamuoyundadır. CHP’de üye veya delege nezdinde gerçekleşen önseçimlerinde  ayak oyunlarını bilirim. Dolaysıyla Dalkılıç’ın o oligarşide zorlanacağını ben de tahmin ediyorum. Partiye yeni katılmış bir güç, halkın desteğine rağmen ‘inatçı ‘ CHP’lileri aşamayabilir.  Sanırım Dalkılıç’ın tereddüdü bundan. Bir de kendi ağırlığı ve siyasi duruşu ile arkasındaki halk desteğinden kaynaklanıyor. Önseçimi bu yüzden istemiyor izlenimi bıraktı bende.

Gelelim sonuca;

CHP ‘de şu aşamada bir çok isim vekillik için nabız yokluyor, hazırlık yapıyor. Bizim batı yakasında  İsmet Kara, Şahin Yılmazel , Dr. Hamit Tandoğdu, Mimar Salih Işık , eski İlçe Başkanı Mustafa Kaya , Timur Koç, Tahsin Tarhan   aklımıza ilk gelenler.  Halen aynı görevlerini sürdüren M.Hilal Kaplan , Haydar Akar ve Hurşit Güneş’e ilaveten Hikmet Erenkaya,  Yalçın Kuşkan , Ali aldemir,   isimleri bildiklerimiz. Önümüzdeki günler CHP bu yönde çok daha sıcak günler içine girecek.

Şayet mantık aynı olursa  ‘’hiçbir baltaya sap’’  olunamayacağı günlerde CHP’yi bekleyebilir.

Neydi o mantık?

Küçük olsun benim olsun.!

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑