parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Darıca'da seçimi kim, niçin kazanır?

5 Mart 2014 Saat: 18:46

30 Mart’ta yapılacak olan  mahalli idareler genel seçimlerinin son virajına girdik sayılır.  Dananın kuyruğu her ne kadar o tarihte,  saatler 18.00’ı gösterdiğinde kopuş olacaksa da , şimdiden tahmin yürütmek mümkün.

Şayet sokağın nabzını iyi analiz edebiliyorsanız…

Adayların toplum üzerindeki etkinliğini görebiliyorsanız..

 Ülkedeki siyasi atmosferi koklayabiliyorsanız…

Siyasi partilerin trendine hakimseniz…

Yöresel dengeleri gözlemleyebiliyorsanız..

Ve, adayların kriterlerini objektif olarak  değerlendirebiliyorsanız….. 30 Mart’ın fotoğrafını şimdiden çekebilirsiniz. 

Bugünden itibaren   bu çerçevede ilçelere yönelik değerlendirmemi  yapacağım. Zira  çarşıda pazarda karşılaştığımız, sokakta selamlaştığımız  bir çok okuyucumuz  aynı soruyu yöneltiyor bizlere. Hatta elektronik postadan gelen yüzlerce mesajda  yine aynı soruyu görüyorum.

-30 Mart seçimlerine yönelik tahmininiz  nedir?  Gebze’de, Darıca’da, Dilovası’nda, Çayırova’da  kim kazanır?

Evet , soru bu.

Bu soruya  net cevap verebilmek için yukarıda saydığım etkenleri çok iyi  okumak gerekir.  Sadece okumakta  yetmiyor. Solumak , hissetmek, görmek, yaşamak  gerekiyor.

Bende öyle yapıyorum..

Görerek, hissederek, yaşayarak gözlemlerimi ve intibalarımı aktarmak istiyorum.

Önce Darıca’dan başlayalım..

Her gün başka bir ilçeyi irdeleyeceğiz.

‘’Darıca’da 30 Mart sonucu ne olur ve niçin öyle olur?’’ sorusuna yanıt arayalım.  Bugünkü hava, atan  siyasi nabız ve  toplumun genel çoğunluğuna yansıyan  eğilime baktığımızda mevcut Belediye Başkanı  Şükrü Karabacak’ın açık ara önde olduğunu görmek mümkün. Partisi AKP tarafından  üçüncü kez aday gösterilen Karabacak,   yarışta en avantajlı aday. Bunu defaten yazdım. 

Çünkü Karabacak, on yıllık görev süresince sadece bir Belediye Başkanı olarak sayısız proje gerçekleştirip ilçenin kalkınmasına öncülük yapmamış, bir siyasetçi olarak da  Darıca’da gönüllere yerleşmiş bir insan.

Hep söylüyorum; Bir Belediye Başkanı sadece hizmet getirmekle ayakta duramıyor. Kitleleri peşinden sürükleyecek meziyetlere de sahip olması gerekiyor. Yani hem icraa  edecek, hem kentleşmeyi önde tutacak, hem de insanlar üzerinde pozitif enerji oluşturarak gönül bağı oluşturacak.

İşte Şükrü Karabacak tüm bunları aynı anda  karnesinde  barındırabilen siyasetçidir. Kocaeli bölgesinde üçüncü kez aday olabilen çok ender bir siyasetçidir. Bu ayrıcalık onun siyasi gücünü gösterdiği kadar, toplumun güvenini arkasında bulundurduğunu ve de partisinin tam destek verdiğini gösterir.

Karabacak’ın bir önemli avantajı da, Darıca’ya kimlik kazandırmasıdır.

Bence en önemli payesi budur.

Çünkü Darıca beldesi, Şükrü Karabacak’ın mücadelesi sonucu ‘ilçe’ kimliğine  kavuşmuştur. Darıca tarihine ilelebet yazılacak olan başarıdır bu. Nesiller boyu sürecek ve  kalacak bir iz’dir. Karabacak’ın izidir.

Aradan on yıllar geçse dahi,  Darıca’nın tarihi yazılırken şu not düşülecektir… Darıca ilçesi Şükrü Karabacak’ın başkanlığı döneminde ilçe olmuştur.

Bu unvan her siyasiye nasip olmayacak bir şanstır.

Karabacak bu yönde de şansını zamanında kullanmıştır.  Elli sene sonra, yüz sene sonra Şükrü Karabacak ismi Darıca’da anılacak bir isim olacaktır. ‘’Beldeyi ilçeye çeviren, kasabayı kent yapan bir Şükrü Karabacak vardı’’  denilecektir.

Bugüne dönecek olursak..

Diğer  adaylara göre her konuda donanımlı ve avantajlı olan Karabacak, 30 Mart’ın bugünkü tek favorisidir.

Bu sadece bizim gözlemimiz değil..

Bir örnek vereyim; Bırakalım Cami Mahallesi’ni, Yalı Mahallesi’ni,  Fevzi Çakmak ‘ı,  Kazım Karabekir’i, Nene Hatun’u, Bayramoğlu’nu…

Piri Reis Mahallesi çok şey ifade eder.

 Burada Siirt’li vatandaşlar ikamet ederler. Blok oy kullanılır ve genelde oylar  BDP’ye gider . Bir çok aday geçmişte bu mahalleye gitmez, gidemez, propaganda dahi yapamazdı.

Bugün Karabacak’ın  en fazla hizmet kazandırdığı mahallelerin başında Piri Reis geliyor. Hemen her hanenin içinde Karabacak’a teşekkür sesleri yükseliyor. ‘’Gönül bağı, insana hizmet ‘’ dediğim bu işte. Piri Reis’in bile desteğini  arkasında gören Karabacak’ın ne kadar rahat bir sonuca ulaşabileceğini varın siz düşünün.

Birkaç gündür Darıca’da geziyorum. Mahalleleri  dolaşıyorum, esnaflarla sohbet ediyorum, eş-dostla kritik yapıyorum.. Darıca’da kamuoyunun yanıtlığı bir konu  dikkatimi çekti.

CHP’nin adayı Cengiz Hamşioğlu konusu.

Bilindiği gibi Hamşioğlu aslen Erzurumludur. CHP işte bu konuda kendini yanıltıyor diye düşünüyorum. Hamşioğlu’nun Erzurumlu olması, ona Erzurum oyu getireceği anlamına gelmez. Geçmişte örnekleri var.

‘’Neden?’’  diyecekseniz söyleyeyim.. Çokta açık söylüyorum;  Erzurumluları iyi tanıyanlarında bana hak verecekleri gibi;  Erzurumlular CHP’ye oy vermez.  Bu kural Erzurumluların fıkratın da var. Çünkü Erzurum’dan sola oy çıkmaz.

Ha, Hamşioğlu iyidir, temizdir, güzel adamdır o başka.. Ancak kendi yakın çevresinden, ailesinden Erzurumlu oyu gider. Onun dışında hiçbir Erzurumlunun CHP’ye oy verdiği görülmemiştir. Ki olsa mucize olur.

Peki Erzurum seçmeni hangi partiye rey basar?

Öncelik AKP’dir…

Sonra Saadet Partisi, ardından MHP gelir.

CHP’lilerin  Darıca’da göremediği gerçek budur.

Konu CHP’den açılmışken devam edeyim..2009 seçimlerinde ikinci parti olan CHP, bu kez sıralamada bir basamak alta inecek gibi duruyor. MHP’nin adayı Arif Gülen  o anlamda CHP’ye göre çok fazla artıları toparlamış durumda. Bir yıldır aralıksız çalışan Arif Gülen’in yarışta ikinci sırada koştuğunu da söylemek gerek.

Darıca’da kim ne derse desin siyasi geleceği bakımından en iyi yatırımı yapan Arif Gülen’dir. E  hiç olmazsa  siyasi  geleceğine  katkı topluyor.

Hamşioğlu CHP’de  hayal kırıklığı yaratacaktır.

Karabacak ise ustalığını ilan eden taraf olacaktır.

Darıca’ya dair gördüğüm, bildiğim, tahminim böyle.

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑