parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Emlakçılar ve İl Meselesi

4 Nisan 2022 Saat: 13:37

Gebze'nin yıllardır sürüp gelen ''il olma '' isteği bir gün gerçekleşir  mi ?  Biraz muallak ama, bunu hızlandırmak ve sıcak tutmak sadece siyasilerin işi değil, STK'ların da birinci önceliği olmalıdır.

Teknik, akli ve duygusal baktığımızda Gebze, il olmak için bütün şartlara haizdir, ancak siyasi erkin kararı olmaksızın , o kimliğin kazanılması da bir o kadar zor. Zira , il konusu ne zaman gündeme gelse,  aklıma her daim Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2002 yılında yaptığı o konuşma gelir. Cumhuriyet Meydanı'nda Gebzelilerle buluşan Erdoğan ,  aynen şöyle demişti;

-Biz Gebze'yi kesinlikle il yapmayacağız, AK Parti iktidarında Gebze il olmayacak.

Nitekim Erdoğan , o günden beri sözünde durdu , Gebze il olmadı,  Kocaeli Büyükşehir sınırlarına dahil edilerek en azından sağlıklı hizmet almaya başladı. Bugün Kocaeli'nin batı yakası şayet cidden hizmet görebiliyorsa, bunun tek sebebi büyükşehirin bir parçası olduğundandır.

Peki yeterli mi? Aslında değil.

 İzmit lobisinin her dilimde  hüküm sürdüğü  ve Gebze'yi her platformda alaşağı ettiği bir arenada , Gebze'nin ''öz kimliğine'' kavuşması sadece il olmak değil, ''büyükşehirli il'' olmasıdır. Böyle olmayacaksa zaten kuru bir il yapısı  beklentileri karşılayamayacaktır. Bir Siirt'ten, bir Şırnak'tan, bir Yalova, Ardahan, Düzce'den farkı kalmaz. Hizmete de doyamaz.

Velhasıl ;  Büyükşehir Belediye Başkanı'nın pek çok kez Gebze'deki makamında oturması, İl Emniyet Müdürü'nün ilçede ki makamına kırk yılda bir uğraması, Vali'nin kent meydanındaki makamında protokol kabulleri yapması , Gebze'nin beklentilerine derman olmaz. Olmuyor işte.

Teknik olarak bakıldığında üç şartı fazlasıyla elde etmiş bir Gebze var bugün.

Nedir onlar?

1- Nüfus

2-Asayiş

3-Coğrafi durum

Bir de güçlendirilmiş, güçlenmiş STK'lar... Ve yeni oluşacak , STK'lar.

Gebze'de çok sayıda yöresel dernek ve federasyonlar var.  GTO dışında meslek odaları, birlikler var. Bunlarında ellerini taşın altına koymaları gerekir. Tekin Dursun'un KEDFE'si, Ömer Yıldırım'ın KADEF'i, Sami Atıcı'nın ARDAKON'u  ve Trabzonlular  bu konuda önde , birlikte yürümeliler.   Ayrıca  bir de , daha geçen aylar kazandığı seçimle iş başı yapan  binlerce üyenin başındaki Gebze Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı  Alper Demir var.

Gebze'nin il olması sadece üç-beş muhalefet mensubunun çabasıyla  gerçekleşmez. AK Partili'si de, MHP'lisi de Real olmalı, samimi duruş sergilemelidir.

Ve, daha etkin yeni STK'lar oluşturulmalı, devreye girmelidir.

Bir örnek vereyim; Geçtiğimiz ay  Kocaeli Emlakçılar Odası'nda (KEO)seçimler yapıldı. Orada Gebze bölgesi  gayrimenkulcüleri her ne kadar güçlerini gösterse de, birlik içinde olsa da,  İzmit tekelini kıramadılar. Ufuk Turan cephesinde yer alan Gebze grubu , özellikle TÜGEM merkezi yönetiminin baskı ve dayatmacı siyaseti nedeniyle adeta Gebze es geçildi...

Madem konuyu emlakçılara getirdik, o halde buradan il konusuna devam edelim.

Gebze, Darıca, Çayırova, Dilovası'nda ne kadar gayrimenkulcü varsa , hemen hemen tümüne yakınını şahsen tanırız. Bir çoğuyla dostluğumuz, arkadaşlığımız, hukuğumuz var. Hemen hepsi sevdiğimiz, takdir ettiğimiz, işlerinde çok başarılı firma ve kişilerdir. Ve tümü de, Gebze'nin ortak çıkarlarını düşündüğü kadar, mesleki dayanışmayı da ön planda tutarlar.

Bölgemizdeki gayrimenkulcüler  artık dün gibi değiller. Daha eğitimli, donanımlı, kişisel bakımlı, şık giyinen , kazanan, alıcı ile satıcıyı ' sağılacak inek '' gibi görmeyen zihniyete sahiptirler. Pörföylerini birbirleriyle paylaşabilecek kadar da, paylaşımcı  naiftirler.  ''Merdiven altı/ çantacı emlakçı ''  amatör zihniyetini tarihe gömen yeni  nesil gayrimenkulcülere il konusunda çok ciddi görevler düştüğü açıktır.

Ne yapılabilir....?

Gebze şu aşamada il olmadığına göre , mevzuat gereği ''Gebze Emlakçılar Odası'' kurulamadığına göre, TÜGEM'de Gebzelilere yanlış yaptığı için , yeni bir oluşum ile Gebze bölgesindeki emlakçılar birlik , dirlik, dayanışma içine girebilirler. İsmine ister dernek denilsin, ister birlik, ister oluşum...

Adına ne denilirse denilsin, mutlaka yeni ve güçlü bir örgütlenmeye gidilmelidir.  KEO seçimlerine ramak kala TÜGEM Kocaeli İl Başkanı Fuat Özdağ ve yönetimi  özgür irade, demokrasi ve  protesto adına, görevlerini bıraktıktan sonra dikkatimi çeken bazı gelişmelerden de not yansıtayım...

Mesela; KEO Seçimlerinden hemen sonra İzmit, Kandıra, Gölcük, Derince, Körfez başta olmak üzere Gebze bölgesinden çok sayıda emlakçı Fuat Özdağ ile Gebze'de bir araya geldi. Gölge Medya'nın yanındaki otelde buluştular. Bunların içinde TÜGEM'den kopanlarda vardı. Aslında o toplantı bir od'un kıvılcımı gibi bir şeydi. Fuat Özdağ çok eğitimli bir gayrimenkulcüdür. Ankara'yı, bürokrasiyi, mevzuatı , sektörel meselleri iyi bilen, dillendiren  ve ciddi projeleri  hayata geçirmiş bir insandır.

Peki o halde neden Gebze'de bir emlakçılar birliği kurulmasın.?

Şener Yılmaz gibi gayrimenkulün piri var, Gökhan Adıgüzel gibi iki üniversite mezunu  bir  ismi var. İbrahim Özdemir, Veysel - Ahmet Özder, Serhat Öztürk, Hülya Aygün, Kemal Ergün, Adem Kabul,  Cihan Çelebi, Hakan Bayraktar, İsmail Düzgün  var...

Var da var...

Peki neden Gebze'nin kaderine ortak olmak için,büyükşehirli Gebze için  güçlü bir oluşumu hayata geçirmezler?

Gebze'nin il olması yönünde bu bir başlangıç, bir fitil olabilir.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑