parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Gebze Kent Konseyi ve bütçesi nerede?

13 Şubat 2022 Saat: 16:19

Kentleri yaşayanlarla yönetmek iradesinin oluşturduğu topluluğa kısaca 'Kent Konseyi'' deniliyor. İlgili yasası belli. Misyonu, görevi, üstendiği sorumluluk ve oluşum şekli de mevzuatta açık seçik yazıyor.
Konuya ilgidar olanlar , mevzuata da, kent konseylerinin dayanağı olan 5393 sayılı Belediyeler Kanunu'na da hakimdirler. Sokaktaki vatandaşı pek ilgilendirmezse de, çoğu insan bu yasadan bihaber olsa da, kent konseyi diye bir oluşum var ülkemizde.
Peki Gebze'de var mı?
Maalesef Gebze'de yok. Tam dört yıldır yok. Ama bütçesi var.
Yani tam dört yıldır Gebze'de yerel yönetim adeta yasa tanımıyor, tınlamıyor, takmıyor. Oysa her hangi bir yasayı ve hükümlerini tanımamak, yine yasa gereği suç teşkil ediyor. Bu konuya aşağıda derinlemesine değineceğim.
Öncesinde Kent Konseyi denilen olguyu irdeleyelim, sonra Gebze cephesinden değerlendirelim.
Kent konseyleri kentlerin kalkınması, kent hukukunun korunması, sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması, çevreye duyarlılığın artırılması gibi konular amacı ile emredilen yasa gereği kurulur. Yaptırım gücü yoktur. Lakin bütçesi vardır, telkin ve öneri makamıdır, kent için proje geliştirir, belediye yönetimine sunar, meclisin karar vermesini takip eder. Bu konsey sayesinde sosyal dayanışma ve yardımlaşma saydamlık ilkelerinin hayata geçirilmesi önem taşır.
Bir nev-i belediye ile vatandaş arasında köprüdür. Aslında öyledir. Kent ile kentli arasında , kentin kalkınması ve gelişimi dörtleminde köprüdür. İçişleri Bakanlığı kontrölünde olduğu için de, ilçelerde kaymakam illerde vali himayesindedir. Devleti temsil ederler.
Yine yasanın emrettiği şu; Yerel seçimlerden sonraki 3 ay içinde konseyler oluşturulur..
5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 76 'ncı maddesi bunu emrediyor. Kent konseylerinin çalışma esas ve usulleri, kuruluş ve oluşum detayları vs. hepsi ilgili yasanın içinde duruyor.
Bir de bizim Gebze'de halen havada duruyor. Çünkü ortada ne kent var, ne konsey. Dolaysıyla kent konseyi denen bir oluşumda yok. 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin üzerinden bunca zaman geçmesine karşın, Gebze Belediye Başkanı Zinnur Büyükgöz'ün halen konseyi oluşturmamış olması yasanın hangi dayanağında yer alıyor bilmem.
Fakat bildiğim şu; Başkan Büyükgöz alenen bu konuda suç işliyor. Bunca zamandır konseyi oluşturmamış olması hem görevini yapmadığı anlamına geliyor, hem de kentlilik bilincinin önünü tıkıyor. Heşeyden önce vicdani suç teşkil ediyor.
Oysa Gebze'de kağıt üzerinde halen bir kent konseyi var. Konuya vakıf olmayanlara veya bu kenti gerçekten sevenlere not düşeyim ... Kent konseyleri yerel seçimlerden hemen sonra kurulur kurulmasına da , mevcut konseylerin görevleri ve yönetimi, genel kurul kararıyla düşer. Bu çerçeveden konuya baktığımızda karşımıza çıkacak fotoğraf ise şöyledir; Adnan Köşker döneminin genel kurul kararıyla görevden düşmeyen yönetimi, aslında halen Gültekin Şenel başkanlığındaki kent konseyidir. Gültekin Şenel başkanlığındaki kent konseyi genel kurulla düşmediğine göre, Zinnur Büyükgöz'ün belediye başkanlığı döneminin başlamasıyla yeni konsey oluşmadığına göre demek ki, Şenel ve ekibi kağıt üzerinde Gebze Kent Konseyi'nin başındadir.
Peki icraat var mı ?
Yok.
Peki , yeni kent konseyi var mı?
Yok.
Peki , Büyükgöz bu yönde adım attı mı?
Yok.
Peki, bütçe var mı?
Var..Evet var. İşin acı tarafı da bu. Gebze Belediyesi bir milyonun üzerinde kent konseyi bütçesi oluşturdu ve bu bütçe şakır şakır çalışıyor....
Peki, olmayan konseyin bütçesi olur mu?
Olmaz, olamaz, olmamalı.
İşte sıkıntı bu...Gebze Belediyesi bu konuda mantıklı, kanuni, yasal ve dayanağı akli olan bir gerekçe açıklamak zorunda kamuoyuna.
Nerede bu Gebze Kent Konseyi, bütçesi nasıl ve neye göre kullanılıyor?

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑