parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

GEBZE'DE ŞOVENİZM TUTMAZ

24 Ocak 2014 Saat: 22:15

Son birkaç gündür AKP ağırlıklı yazılar kaleme alıyorum.  Aday adaylığı süreci bittikten sonra olup bitenleri izledikçe, uzun bir süre daha AKP ile yatıp kalkacağımız anlaşılıyor.

Zira, gelişmeler  o kadar mantık dışı ki, ne siyasi ahlaka sığıyor,  ne de topluma sevgi ve barış   aşılıyor.  Aksine  kutuplaşamaya, şovenizme, despotluğa yol açıyor. Gelinen noktada ortaya çıkan tablo bu. Ve bu tablo; partisi içinde siyaset  yapmaktan ziyade , partisine zarar vermeyi amaçlayanların  şovenist    dürtülerini netleştiriyor.

 Bana öyle geliyor ki, o dürtülerin nihai yolu da ‘’mutlak kesin ihraçtan’’ geçecektir.

Konunun geldiği nokta budur. Hiç sağa sola yalpalanmaya gerek yok.  Kılıf arayışında olmakta yersiz.

Bu sadece benim  gözlemim değil. Gebze kamuoyunun genel kanısıdır.  Aklıselim her  birey,  AKP’de adaylık sonrası cereyan eden ve  birkaç kişinin başlattığı muhalif tutumun gidişatını bizim gibi değerlendirecektir.  Çünkü   Gebze için açıklanan adaya  bakış açısı  ve söylemler tek bir merkezli noktadan çıkmakta ve tek bir  yöresel bölge kitlesini temsil eden  kişiler tarafından dillendirilmektedir.

Siyasette  artık pirim yapmayan  tek maya,  şovenizmdir.

Yirmi yıl önceki Gebze yok artık.

Ardahan, Kars, Trabzon nüfus  ağırlığının olduğu bir Gebze geride kalmıştır.

Yeni ve yaşanılabilir bir kent var.

Her geçen gün gelişip metropolleşen  bir Gebze var. Dolaysıyla yeni nesil, aslını inkar etmeden Gebzelilik bilinciyle geleceğini hazırlamaktadır. Böyle olunca ,’’Bu aday benim hemşerimdir, bizim nüfus kalabalık, mutlaka bizden biri aday gösterilmeliydi’’ tezini savunmak , Gebze’de artık safsatadan öteye gidemez.

Her hangi bir siyasi partide önemli olan nüfusu fazla  yöreli birini aday yapmak değil, her memleketlinin teveccüh göstereceği  donanımlı  bir kişi üzerinde hem fikir olmaktır. AKP’de bugün çıkan sonuç budur. O sonuç  toplumun genel desteğini arkasında bulunduran mevcuttur.

Buna rağmen,   AKP içinde açıklanmış adaya karşı geliştirilmek istenen  hadiseler, başarılı bir insanı ‘fesatlık’ uğruna yıpratma politikasıdır. Başka bir izahı olamaz.

Ve  o gelişmeleri Gebzelilerin gülerek izlediği de bilinmelidir.

Yukarıda bahsetmeye çalıştığım  şovenizm  konusuna dönecek olursak….. Bir iki örnek vermek doğru olur. Hani dedim ya, ‘’Gebze yirmi yıl öncesi değildir.’’ diye.

Yanlışımı düzeltin.

Gebze/Darıca  bölgesinin  nüfus dağılımında ağırlık;  Kars-Ardahan, Trabzon, Erzurum  ve  Balkan göçmenlerindedir.

Buna rağmen  Ahmet  Penbegüllü  Gebze Belediye Başkanı seçilmiştir. Tokatlı’dır.

İbrahim Pehlivan önce Darıca’da, sonra  Gebze’de  Belediye Başkanı olmuştur. Bilecikli’dir.

Adnan Köşker Gebze Belediye Başkanı seçilmiştir. Nevşehirli’dir.

Keza Darıca’da  üçüncü kez aday gösterilen Şükrü Karabacak on yıldır görevdedir. Bolulu’dur.

Bugün Köşker’e karşı alttan alta şovenizm politikası yayarak  hemşerilerini   yanıltmaya çalışanların,  bu doğruları görmesi gerekir.  Gebze artık eski Gebze değildir. Beklentiler farklılaşmıştır. Halkın belediyeye bakış açısı realiteye geçmiştir.

‘’Belediye Başkanı benim hemşerim olsun’ düşüncesi tarihin tozlu raflarına kalkmıştır. Hiçbir Gebzeli o düşüncede değildir.  Gebze, sınırlarını aşmış, Gebze’de yaşayanlar ise ‘’Gebzeli’’ olmuştur.

Mesela  bu satırların yazarı  Ardahanlı’dır.

Benim için önemli olan yaşadığım kenti  daha da müreffeh  bir düzeyde, yaşanabilir seviyeye çıkaracak siyasetçinin erkin başında olmasıdır. Memleketi, mezhebi, dili fazlaca ilgi alanıma girmez. Yani ben, ‘Mutlak  benden biri olsun’’ diye diretip, kentin geleceğini karartacağına inandığım bir hemşerimin icranın başında olmasını bile  benimsemem.

Asl olan hizmettir.

Çağdaş, modern,  huzurlu ve yaşam kalitesi artmış bir kent, benim kentim olmalıdır. Böyle bir kenti bana sunacak olan kişi Nevşehirli’ymiş, Trabzonlu’ymuş, Ardahanlı’ymış fark etmez.

Demem o ki; salt hemşericilik (şovenizm)  duygusu  siyasette insanı bir yere getirmez.  Ne kendine ,  ne de memlekete katkı sunmaz. Aksine o kafadaki  siyasetçiyi silip çöpe atar. Hem yanlıştır, hem de buz devrinden kalma bir duygudur.

Günümüzde yemez yani…

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑