parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Haluk Mamik ve İnşaat Sektörü

31 Ağustos 2022 Saat: 20:33

Şu bir gerçek....
Bir bölgenin gelişmişliğine, bir ülkenin büyümesine katkı sunan en büyük etken, hiç şüphesiz inşaat sektörüdür.
Şayet ülkede her şeyin iyi gidip gitmediğini anlamak istiyorsanız, gözünüzü inşaat sektörüne çevirmeniz yeterlidir. İnşaatlar var mı, gökdelenler yükseliyor mu, konutlar satılıyor mu? Bu üç soruya vereceğiniz cevaplar, o bölgenin hızla geliştiğine, ülkenin ise büyüdüğüne işaret eder. Ya da etmez.
Velhasıl ülkelerin en büyük sektörel lokomotifi inşaat sektörüdür.
Bir yapının kullanılacak hale geldiği aşamaları irdelerseniz , paralelinde bölgesel veya küresel ekonomik çizgisini de yakalamış olursunuz. Bu da size bölgesel büyüme hızının orantısını görmenizi sağlar.
İnşaat sektörü günümüzde inişli çıkışlı ekonomik dalgalardan, kur oynaklığından etkilenmiş olsa da, ülke inşaasındaki liderliğini sürdürdüğünü görüyoruz. Tabi ki asıl tema; inşaat setörünün baş aktörlerinin hünerleri bunda en büyük etken. Yani orkestra şefleri ne kadar başarılıysa o firma , her türlü dalgalanmalar karşısında rüzgara karşı yelken açma başarısını gösterebiliyor. Sonuçta başarı çıtasını yükseltiyor ve aslında güven temelini atmış oluyor.
1999 Marmara depreminden sonra ülkemizde ve bölgemizde inşaat sektörünün ciddi disipline edildiği, yeniliklere bezendiği, teknik beceri ve donatısı yüksek kalifiye oyuncularla tanıştığı , özellikle deprem gerçeğinden yola çıkarak raylı sistemlerin yoğunlaştığı da bir gerçek.
Ve yine Kocaeli bilindiği üzere, o unutulmaz deprem sonrası çok sayıda inşaat firmasıyla da tanıştı. Bir ara kalfasından sıvacısına , kalıpçısından duvar ustasına kadar neredeyse önüne gelen inşaat çalışanı, müteahhit olup çıkıverdi.
Hatırlayın...
Bundan 3-5 sene öncesine kadar Gebze dahil , Kocaeli genelinde yığınla inşaat firması vardı. Kİmi battı , kimi yan yattı, kimi bırakıp kaçtı. Binlerce malik mağdur oldu. Aynı daireyi birden çok vatandaşa satıp, sonrasında mahpuslarda gün geçiren müteahhitleri de tanıdık, gördük. Tüm bunlar gerçek maalesef.
Madalyonun bir de diğer tarafı var....Güzel tarafı.
İşte bu kısım önemli.
Sorumlu, becerikli, üretken, işinin ve sorumluluğunun bilincinde olan inşaat firmaları da var. Daha çağdaş , daha modern, daha dayanıklı binalar inşaa eden firmalar. Tüm bunları gerçekleştirirken kent estetiğine değer katan firmalar.
Günümüzde gurur duyduğumuz bu kırıterlerde az da olsa parmakla gösterilebilecek inşaatçıların olduğunu bilmek , elbette içimize serin su serpiyor. Sektörel anlamda da ülkemizin mihenk taşı olduklarını görebiliyoruz.
Bir örnek : Kocaeli'de doğup ulusal marka olmuş bir firma var. 1999 depremi sonrası 2005'de ilk kazmayı vuran firma, bugün sektörünün bölgemizdeki akli aktörlerinden. Sekiz dairelik küçük bir projeyle başladıkları serüvenleri, bugün binlerce konuta ulaşma başarısı elde eden firma.
Ve bu firmanın yükselişi, başarısı, Kocaeli'ne katma değeri, yüzlerce insana iş isdihdamı sağlaması benimde bu yazıyı kaleme almama vesile oldu. Bir nev-i yerel bir firmanın ulusal boyuta ermesi, ülke ekonomisine katkı sunması, onlara olan hak teslimeyeti ve takdiri benimkisi.
Evet, Mamikler İnşaat'tan bahsediyorum....
Haluk Mamik'in inşaat sektöründe yarattığı mucizeler, ortaya çıkardığı devasa eserler , bir Gebzeli, bir Kocaelili yurttaş olarak gurur duymama vesile oldu.
Kocaeli'nin saygın ailesi Mamiklerin, kuyumculukla beraber yükselişlerine yol açan Mamikler İnşaat'ın kente kaç proje kazandırdığı ortada. Daha da önemlisi kente kazandırdıkları değer. Her biri mimari şahaser olan projelerin bir kısmını bugün gezmek ve görmek şansım oldu. Gebze'nin gayrimenkuldeki yükselen değeri Şener GYD Başkanı Şener Yılmaz'la birlikte Haluk Mamik'e misafir olduğumuzda , öylesi çizgi ötesi yapıları görebileceğimizi düşünmüyordum. Dikkatimi çeken ilk unsurun estetikle dans eden villaların, Osmanlı-Selçuklu ve çağdaş Türk mimarisini buluşturmuş olmalarıydı.
Mamikler İnşaat'ın son projesini gördüğümde itiraf etmeliyim ki, şirketin neden Kocaeli'nde çok ilgi gören firma olduğunu anlamış oldum.
Gelelim Haluk Mamik'e....
Mamikler Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Mamik'le bugün ilk kez sohbet etme olanağım oldu. Üç saat boyunca kendisini dinleme, anlama, analiz etme imkanı yakaladım. Riyasiz söylüyorum ; Yüzlerce insana iş veren, binlerce konut inşa eden koca bir grubun başkanı olup da, o denli mütevazi olan iş insanı pek enderdir. Burnu kaf dağında olmayan, gözlerinden samimiyet yayan , özellikle de hemşerilerine ayrı bir değer veren kaç Haluk Mamik var acaba?
Temennim o ki ; İşiyle, icraatıyla , eserleriyle , özgüveni ve kazandığı toplumsal güveniyle Haluk Mamik'ler çoğalmalı, artmalı, birden çok Haluk Mamik olmalı.
İşte o zaman hem inşaat sektörümüz çok daha güçlü olacaktır, hem de kentimizde şehircilik bilinci yayılacak ve uygar yaşam alanları gelişip artacaktır. O nedenle Haluk Mamik ve o'nun gibiler yaşamın her alanında, hatta siyasetin de tam ortasında olmalıdırlar.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑