parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Iğdırlılar ve Hasan Onbaşı

5 Aralık 2023 Saat: 15:10

Şanlı tarihimizin kahramanlarından Hasan Onbaşı'yı yazımın sonunda okuyacaksınız. Ama önce Iğdırlılar'a dair birkaç kelam etmekte fayda var.
Başarılı iş insanı Nihat Yıldırım'ın başkanı olduğu Marmara Iğdırlılar Dernekler Federasyonu'nun düzenleği, ''Iğdırlı Hasan Onbaşı''yı anma etkinliğine yönelik bir Ardahanlı olarak yazacak olsam , muhtemelen kelimeler tavanda buluşur. O nedenle abartısız, geceye katılmış sade bir gazeteci olarak gözlemlerimi yansıtmakta yarar var.
Bölgemizdeki hemen her yöresel  dernek, federasyon ve SİAD'lar benzer organizasyonlar düzenliyorlar. Memleket kokusunu yansıtan bu tür organizasyonlar; birlik, dirlik, kaynaşma, dayanışma ruhununu güçlendirirken , 'bir güç' olma niyetini de barındırır. Böyle olunca, o derneğin veya federasyonun  'erk' olma olasılığı daha fazladır.
Başkan Nihat Yıldırım'la birlikte yönetimini bu anlamda tebrik etmek gerekir. Zira , şahit olduğumuz organizasyon bir federasyonun güç ve gövde gösterisinden çok , yörenin güç ve etkinliğini bir araya getirme başarısıyla süslüydü.
Özellikle siyasi otoritenin ilgi göstermesi; Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı , kaymakamlar, bürokratlar ve aday adaylarının  tam kadro katılması , dört belediye başkanının bulunması, Iğdırlılar Federasyonunun siyaset üstü, fakat birleştirici bir yapı olduğunu da gösteriyordu. Tebrik etmemin sebeplerinden biri bu. Organizasyonun içeriği, davetli seçimi, ev sahipliğindeki sıcaklık profesyonel bir başarıydı.
Gecede edindiğim ana intibaya gelince...
Marmara Iğdırlılar Dernekler Federasyonu Marmara için bir şans. Bölgede istihdamı artırmak isteyen, ticari ilişkileri genişletmek ve doğru ağ kurmak düşüncesindeki  iş insanlarının önünü açacağına inananlardanım. Ve ayrıca, federasyonun  iş insanlarına da kapısını açık tutması, çıtasını yükseltme niyetinde olduğunu da gösteriyor. Bu da Nihat Yıldırım ve ekibinin başarı hanesine düşülmesi gereken bir not olmalıdır.
Bu bağlamda da Nihat Yıldırım  ve yarenlerini kutlamak gerekir. Çünkü Iğdırlıların yöre iş insanına, Türk ekonomisine ve bölgemize katma değeri çok olacaktır. Yakın zamanda gücüne güç katacağına, siyasi arenada da yaptırım gücüne ulaşacağına inanmak gerekir.
Gelelim asıl konumuza...
Hiç abartısız şunu çok net ifade edebilirim; Iğdırlılar Federasyonu  o gece, çok önemli bir başarıya imza attılar. Tarihimizin kahramanlarından Iğdırlı Hasan Onbaşı'nın isminin yaşatılması için çok iyi bir zemin hazırladılar ve doğru zamanda , doğru yerde, doğru  kişiye pas verdiler. Bu anlamda Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın'ın pası alıp  ''İlimizde bir yere Hasan Onbaşı ismini vereceğiz, siz istişare edip bize bildirin'' demesi federasyonun bir başka başarısı, Büyükşehir Başkanı Büyükakın'ın da sorumlu ve duyarlı bir şehremin olduğunu gösterir.
Velhasıl ; İsrail kahpelerinin Filistin'de yaptıkları insanlık dışı dramın sahnelenmesi, salonun Türk-Filistin bayraklarıyla donatılması , Tiyatro Roza'nın  kurucusu  Bayram Gündoğdu'nun Hasan Onbaşı'yı canlandırığı piyesi, protokolün  birbirinden çarpıcı konuşmaları , yönetim kurulu üyelerinin candan ev sahipliği, katılımın yoğunluğu ve ikram edilen yöresel Bozbaş yemeği harikaydı.
O nedenle de Nihat Yıldırım, Yılmaz Kaya, Abdullah Örs, Kazım Adıgüzel gibi birbirinden değerli simaların oluşturduğu Marmara Iğdırlılar Dernekler Federasyonu'nu tebrik etmek ve yakından takip etmek gerek ki, diğer federasyonlara da örnek olsun.
HASAN ONBAŞI KİMDİR?
İslam'ın kutsal beldelerinden ve Mescid-i Aksa’ya ev sahipliği yapan Kudüs, Yavuz Sultan Selim Han döneminde Mercidabık Savaşı ile Osmanlı hâkimiyetine geçmişti. Ardından tam 400 yıl boyunca Kudüs'te refah, huzur ve barış dolu günler yaşanmıştır. Osmanlı padişahları, Kudüs'e özel önem göstermiş şehrin mimari açıdan kalkınması sağlanmış ve 3 dinin mensupları ile birlikte hoşgörülü bir şekilde Kudüs barış dolu bir şehir olmuştur.
1917 yılına gelindiğinde Birinci Dünya Savaşı Kanal Muharebelerinde başarısız olan Osmanlı ordusu geri çekilmiş ve Kudüs mutasarrıfı İzzet Bey de kutsal mekânların tahrip olmasından çekindiği için İngiliz makamları ile irtibata geçmiş ve Kudüs, 9 Aralık 1917 yılında İngilizlerin eline geçmiştir.
Osmanlı ordusu çekilirken yaşanabilecek yağmalamaların önüne geçmek için Kudüs'te bırakılan 53 Osmanlı askerinden biri olan Onbaşı Hasan, Mescid-i Aksa'yı bekleyen son Osmanlı askeridir. Osmanlı Ordusu, Yirminci Kolordu, Otuz Altıncı Tabur, Sekizinci Bölük, On Birinci Ağır Makineli Tüfek Takımı Komutanı Iğdırlı Onbaşı Hasan , 1982 yılında hayatını kaybetti. 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑