parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

KARAOSMANOĞLU, TARHAN, SANCAKLI..!

28 Ocak 2014 Saat: 19:25

Batıyakası TV’de söylediklerimi biraz daha açmakta yarar var. Bülent Kömürcü’nün yönetiminde üç ay önce internetten yayına başlayan Batıyakası TV, son derece heyecan dolu bir yerel yayın kuruluşu olmuş.

Bugün sabah 10.00-12.00 saatleri arasında  yayınlana ‘Yerel Gündem’’ isimli programda  Atakan Akbulut’un konuğu oldum.  Akbulut, işini başarıyla yapan, bir o kadar da yaratıcı ve heyecanlı bir meslektaşımız. İki saati aşkın süren canlı yayında  bizim aldığımız keyif kadar, gelen soru ve izlenme oranından da anlaşıldı ki, izleyenlerde oldukça keyiflenmişler.

Konu siyasetti..

Yerel seçimler ve AKP’nin adaylık süreci ile başlayıp aday belirlenmesiyle devam eden  gelişmelere yönelik görüşlerimi yansıtmaya çalıştım.

İzleyenlerin dikkatini çekmiş olmalı;  oldukça net, radikal ve reel  gözlemlere dayalı analizlerle fikirlerimi aktardım.

 Malum,  konu yaklaşan yerel seçimler olunca ince eleyip sık dokumak ve kamuoyuna somut veriler yansıtmakta görevimiz.

TV  programında hem kişisel düşüncelerimi ifade etim, hem de seçmenin seçimlere dair görüşlerinden saptadığım notlarımı paylaştım. Bu çerçeveden siyasi partilerin adaylarına baktığımızda şunları söylemekte yarar var.

Büyükşehir’den başlayalım…

Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKP’nin üçüncü kez aday gösterdiği  İbrahim Karaosmanoğlu’nun tartışmasız sempatisi, kişisel gücü ve topluk üzerindeki etkinliği devam ediyor.  En yakın takipçisi CHP ile arasındaki rakamsal fark 149 bin civarında. Yüzde oranı neredeyse %20 civarında.

CHP’nin Büyükşehir Adayı amatör propaganda izlediğinden şu aşamada bu farkı kapatıp, ardından erkin başına geçmesi oldukça güç. Tarhan yanlış siyaset yapıyor, bilinçsizce dolaşıyor ve kendisini yönlendirip  gerçeğe taşıyacak kadrodan oksun. Halkla kopuk, seçmene tepeden bakıyor, yerel basını hiçe sayıyor, bağlantı  yerine bağları koparmak için elinden geleni sergiliyor.

O anlamda Tahsin Tarhan’ın işi çok ama çok zor.

Belki bu gerçeği kendisi de bildiğinden fazlaca tanıtım yapma gereği hissetmiyordur. En azından bendeki kanı bu yönde. Belki de ,’’Nasılsa Büyükşehir’i kazanamayacağım, hiç olmazsa küçük bütçelerle işi götüreyim, sonrasında milletvekilliğimi garantilemiş olurum.’’ düşüncesi içinde olabilir.

Yok, böyle düşünmüyorsa biran öne silkelenip kendine gelmesi gerekmelidir.

MHP’nin  SaffetSancaklı’sı her daim popüler. Lakin halen MHP eksenli seçmen etrafında dönmesi,  asıl oy potansiyelini kendinden uzaklaştırmaya etkidir. Kabuğunu yırtması halinde kendisini ifade etme alanına sahip olacaktır.

Programda Büyükşehir adaylarına  ilişkin yansıttığım düşünceler bunlardı. Bir de ilçe adayları konusu vardı.

Son bir yıldır yazdığım şeyleri tekrar ettim.

Neydi bunlar?

AKP aday adayları sürecinde mevcutların devam edeceği, bir tek Çayırova  Belediye  Başkanı Ziyeattin Akbaş’ın yeniden aday gösterilemeyeceğiydi. Nitekim adaylar açıklandığında ortaya çıkan tablo; yazdıklarımızın ne denli isabetli, kaynaklarımızın ne kadar doğru, gözlemlerimizin de ne denli haklı olduğu ortaya çıktı.

Program yapımcısı Akbulut’un yönelttiği can alıcı soru, ‘’30 Mart’ın nasıl bir sonuç getireceği’’ yönündeydi.

Bilinmeli ki Türkiye’de siyaset dengeler üzerine kurulu ikna sanatıdır. Buna rağmen sandıklar açılmayıncaya kadar net ifadeler her ne kadar doğru olmazsa da , yine de gerçeği soluma duyusu  diye bir olgu var.

Ancak;  yılların kazandırdığı  deneyim  ile  toplumu okuyabilme yeteneği  bütünleştiğinde,  sonucu tahmin edebilme  durumuna ulaşabilmek mümkün olabilir.

Konuya böyle baktığımızda; ki   gerekçelerini sonraki gün açmaya  çalışacağım; CHP’nin Kocaeli genelinde dört ilçede şansının şu aşamada var olduğu, AKP’nin dört ilçede riskli kaldığını  söyleyebiliriz.

CHP’nin şansı yakaladığı yerlerdeki tek gerçek, ilan edilen adayların şahsi potansiyelleridir.

Dilovası’nda Ercan Dalkılıç, İzmit’te Sefa Sirmen, Kartepe’de Yaşar Sönmez ve Çayırova’da Timur Koç birer adım öndedirler. Bu ilçelerin dışında AKP, tartışmasız  biçimde  seçimleri birincilikle bitirme yolundadır.

Gebze’de Adnan Köşker  ile Darıca’da Şükrü Karabacak  eğer olağanüstü,  mantık dışı bir  gelişme olmazsa, seçimlerin galibi olma  avantajını ellerinde tutmaktadırlar.

Yine de siyaset , karar döngüsünün değişkenliği üzerine kurulmuş bir fikir oyunudur. Yarınların ne getireceğini bugünden kestirmek zor, ama görünen köy  klavuz da istemiyor.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑