parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Kocaeli Büyükşehir'de kim alır?

26 Mart 2014 Saat: 19:20

 İlçelere dair gözlemlerimizi yazdıktan sonra çok sayıda okurumuzdan mesaj aldık… Sorular hep aynıydı; ’’Büyükşehir sonuçları ne olur, nasıl değerlendiriyorsun?’ şeklinde soruların ardı arkası kesilmedi.

Gerçi ara sıra bu yönde ki tahminlerimizi üstün körü geçiştirip satır aralarında işliyorduk , ama bu kez ayrıntılı yazalım.

30 Mart’a sayılı günler değil, neredeyse saatler kaldı.

Şu aşamada Kocaeli Büyükşehir Belediyesi için görüntü nedir, hava  kimden yanadır bunu irdeleyelim.

Fakat önce 2009 seçimlerini ve sonuçlarını hatırlamakta yarar var.. .

AKP’nin adayı İbrahim Karaosmanoğlu’nun ikinci kez kazandığı o seçimlerin kıran kırana geçtiğini, ancak Karaosmanoğlu’nun rahat kazandığını söyleyebiliriz. Ortaya çıkan tablo bu yöndedir. Karşısında CHP’li  Sefa Sirmen gibi  dev bir  ismi olmasına karşın Karaosmanoğlu’nun kazanmasında iki etken vardı.

Birincisi; Partisinin esen rüzgarı ve Başbakan Erdoğan’ın  toplum üzerindeki bireysel etkinliği.

İkincisi; Karaosmanoğlu’nun beş yıldır görevde olması ve gözle görülür hizmetler sergilemesi ve Gebze seçmeninden destek bulması.

Bu iki sebepler  dışında farklı etkenlerde yok  değildi. CHP’nin hataları, Sirmen’in adaylığının geç ilan edilmesi, Sirmen-Baykal çekişmesi, Gebze İlçe Örgütü’nün Gebze’de Sirmen’i  yeterli şekilde anlatamaması, CHP’nin kendi içindeki kavgaları vs. diye uzatabiliriz.

Yine de AKP, açık ara denilebilecek farkla seçimi kazanmıştı. Zaten önemli olan da sonuçtu. Rakamları da hatırladıktan sonra önümüze , 30 Mart’a bakalım..

2009 seçimlerinde AKP Kocaeli’nde %47.2 oy aldı.  Bunun rakamsal karşılığı 420 bin 182 dir. CHP’nin Sirmen’le elde  ettiği oy 278 bin 794’dür. Yani %31.3

Saadet Partisi  %8.4 ve 74 bin 661 oy alırken, MHP ‘yok’ denilebilecek oranlardaydı. MHP %7.2 ile 63 bin 896 oy toplamıştı.

Şimdi aradan beş yıl geçti. Seçmen sayısı arttı, dengeler ve adaylar değişti.

Peki ne çıkar, 30 Mart’ta?

Yazının sonunda söylemem gereken ana sonucu şimdi söylemenin sakıncası yok.. 30 Mart’ta Kocaeli Büyükşehir’den yine AKP, yine Karaosmanoğlu çıkar.

Neden mi?

CHP 2009 seçimlerinde çıkarabileceği en baba adayı, Sefa Sirmen’i  çıkarmış ve kaybetmişti. Şimdiki adaylara bakalım..

AKP, tamamen ‘usta’ olan Karaosmanoğlu ile yeniden yarışta. Üstelik gereğinden fazla donanımlara sahip avantajlarla süslü. İki dönemin verdiği güç var. Beğenilsin beğenilmesin on yılda elde ettiği kitle var, ortaya koyabileceği  eserleri  var, kendisine gönül bağlamış bir seçmen var. Ve yine Başbakan Erdoğan var.

Var da var.

Ve daha önemlisi; AKP’nin Kocaeli’nde halen inkar edilemeyecek gücü var  ve en yakın rakibine  142 bine yakın oy farkı mevcut.

CHP’nin adayı TT, partisinin çıkarabileceği en kötü adaydı ve öyle de oldu.

 İyi ile  kötünün yarışı .

Sefa Sirmen gibi bir efsanenin, tartışmasız bir siyasi  markanın 142 bin fark yiyerek ikinci olduğu Kocaeli  Büyükşehir’de ,  CHP’li  TT’nin seçimi kazanmasını beklemek, gökyüzünden güneşin yere inmesini beklemek gibi bir mucize olur.

Yok böyle bir şey.

Kaldı ki TT, hiçbir ayrıcalığa ve donatıya da sahip değil.

Büyük harflerle  yazabilirim, iddia edebilirim; TT, Sirmen’in elde ettiği oyu bile kazanamayacak yoksunluktadır. Hiçbir becerisi olmayan , kitle desteğini arkasında göremeyen TT’nin,  CHP’li kemik oyun üstüne çıkabileceğini de beklemek yanlış olur.

MHP’nin adayı Saffet Sancaklı ile SP’li Birol Aydın’ın alacakları oy, yine 2009 sonuçları paralelinde gezer. Ötesi olmaz.

Kramponu çok iyi diye oy gitmez Sancaklı’ya.  Kendisini bir kez dinledim. Konuşmalarına şahit oldum. Benden aldığı  siyaset ve hitabet puanı on üzerinden 4 oldu. Projelerini bugüne kadar hiç duymadım. SP’li Aydın’a başından beri şans hiç vermiyorum.

Evet, 2009 seçimlerinde  CHP’nin adayı Sefa Sirmen’in  basın danışmanlığını yapmış olan bu satırların yazarı, 30 Mart’a böyle bakıyor.

Zira  saha bunu gösteriyor, hava bunu yansıtıyor, alanlar böyle konuşuyor ve seçmen de böyle düşünüyor.

Türkiye’de havada uçuşan ses kayıtları, montajlar, cd’ler  veya gelişmeler ne olursa olsun, hiç öneminin olmadığı görülecektir.

Uzatmayalım;

30 Mart’ta herkes sandığa  gidecek ve karar verdiği adaya oy basacak. Kocaeli Büyükşehir seçiminde sonuç burada okuduğunuz gibi olacaktır. Şüpheniz olmasın.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑