parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Köşker'in Gebze projeleri....

17 Mart 2014 Saat: 23:42

Belediye Başkanı  Adnan  Köşker’in  2. dönem proje toplantısını  izleyip de gözleri yaşarmayan bir Gebzeli varsa, onun Gebzeliliğinden ve modern bir kentte yaşama arzusundan şüphe ederim.

Abartmıyorum..

Abartacak hiçbir şey yok..

O kadar reel, o kadar renkli,  o kadar dolu ve o denli emek isteyen projeler izledik ki, ’’ Geleceğin Gebze’sinde yaşayacak  birisi  olarak gözlerim yaşardı ‘’ desem abartı olmaz.

Dün akşam (pazartesi) saat 19.00 da  Kent Meydanı Kültür Merkezi’ndeydim. Sadece ben değil, Gebzeliler de  oradaydı.  Adnan Köşker’in yeni dönemini merak eden insan kitlesi.  Rakam vermeyeceğim.

Tanımlama yapacağım , rakamı siz tahmin edin.

Kültür Merkezi hınca  hınç  dolu. Balkon dolu.  Antre, giriş salonu dolu, dışarısı dolu. İçeriye giremeyenler  sinevizyondan  içeriyi  izliyorlar, bu bölümde dolu. Kadın, erkek, yaşlı, genç, partili partisiz..

Önce biraz gözlemimi yansıtayım, ardından projelere ve niçin gözlerimin yaşardığına geleceğim.

Solan girişinde  İlçe Başkanı  Cemalettin Kaflı , Belediye  Başkan Yardımcısı  Nilay Ayran, Belediye Meclis üyeleri ve aday meclis üyeleri karşılıyordu misafirleri. Ayak üstü kokteyl. Tek tip, şık giyimli  hepsi.  Temiz ve güler yüzlü.  Erkekler lacivert takım elbise  içine Turkuaz mavisi kravat, kadınlar ise aynı renk  elbiseyi  süsleyen fularlarla  çok şıktılar.

Onların şıklığını bir tarafa bırakalım.

Tek kelimeyle özetleyecek olursak ‘muhteşem projeler’ dünyasında gezinti yaptık. Gebze’nin  bu günü ve geleceğiyle ilgili hak ettiği projeler.  Nasıl düşünüldüyse, her biri Gebze için hayati önem taşıyan  projeler.

‘Gebzeliyim, Gebze’de insanca yaşıyorum, modern bir kentim var’ dedirtecek projeler.

Sunumu bizzat Köşker yaptı.

Kendisi de projelerin öneminin ve Gebzeliler üzerinde oluşturacak etkinliğini tahmin etmiş olmalı ki, sunarken bir başka heyecanla anlatıyor, mahmur mahmur sıralıyordu.. Dev ekranda Gebze’ye yönelik birbiri ardına akıp giden devasa  projeleri izlerken, itiraf ediyorum; duygu seli bastı yaşlanmış bedenimi.  Gözlerim  doldu, bir Gebzeli olarak öylesi bir kentte olacağımı düşünürken gurur duydum.

Çok detay düşünülmüş.. Gebze’yi en azından 2023’e taşıyacak projeler geliştirilmiş.

Hani sık sık ‘Hedef 2023 ‘ diyorlardı ya, projeleri görünce ne olduğunu anlamamak elde değil. Çok kafa yormuşlar, çok sık elemişler, geleceği okumuşlar sanki..

Gözlerimi kapattım bir ara…

Kulağım Köşker’in sesinde, göz kapaklarım arasından ekranda kayan görüntüleri yakalamaya çalıştım.. ‘Bu Gebze bizim mi?’ diye sordum kendime.

Bebeklerin, çocukların, yaşlıların, gençlerin…

Geleceğin Gebze’sini çizmişler.

Ve onları izlerken bir kez daha Adnan Köşker’in global ufkunun Gebze’ye neler kazandırabileceğini  düşündüm..

Bir şeyi  daha düşündüm…

Bu köşenin müdavimleri bilirler; Köşker’le ilgili görüşlerimi yansıtırken onun insani yönünü ve gönül bağını işliyorum bazen. Halkla bu yüzden ilişkilerinin çimento karışımı gibi sağlam olduğunu yazıyorum.  Ve Gebzelilerin bu yüzden Köşker’e tam destek verdiğini  anlatıyorum.

Bugün bir şeye daha inandım…

Köşker sadece başarılı bir belediye başkanı ve halkla sıcak ilişkisi olan bir  Şehremini değil, ayrıca en az  mimar kadar yaratıcı, bir şehir plancısı kadar donanımlı insan. Gebzelerin geleceğine yönelik   omuzlarında taşıdığı sorumluluğu bilen  birisi.

Şayet o salonda olsaydınız…

Şayet o projeleri izleyebilseydiniz…

Şayet  çağdaş ve modern bir kentin ferdi olmanın özlemi içindeyseniz,  kesinlikle benim gibi düşünecek,anlattıklarıma hak verecektiniz.

Şimdi sizi o projelerden bazılarının içine götürmek istiyorum..

Benim gibi yapın, gözlerinizi kapatın ve yaşayın… Gebze’nin on yıllardır  kangren olmuş bir sorunu var. Anibal kavşağı sorunu. Her yıl çok sayıda vatandaşın karşıdan karşıya geçerken hayatını kaybettiği bir kavşak. Özellikle Gebze Center açıldıktan sonra bu geçişler ve kazalar daha da artı. Bir de Gebze’nin batıdan girişi yok. Bir kentin şehir girişi çok önemlidir. Şehri şehir yapandır girişler.

Bana göre en büyük ve en önemli proje bu işte. Ekranda üç boyutlu olarak  izledik. Batt ıçıktı, yan yol, tünel  geçişi ve İlyasbey Caddesi’ne bağlantı kavşağı. Tek kelimeyle süper bir proje. Gebze’ye hayat verecek, can simidi olacak bir proje..

Eskiçarşı’da ki külliyenin açılması ve meydana dönüştürülmesi  ikinci favorimdi..

Hükümet konağının yıkılıp yerine meydan ve katlı otopark yapılması,  kapalı pazar,  Cuma pazarının şehir dışına çıkarılması, şehirlerarası terminal de Gebze için önemlidir. Sağlık Gurup Başkanlığı ve sağlık ocağının yerine yine muhteşem bir meydan ve otopark projesi var. Yaşlılar için huzurevi, gençler için spor alanları, yüzme havuzları, Eskihisar’da yeni düzenlemeler ve sahil şeridinin uzatılması..

Her birisi çok ciddi yatırımlar ve özen isteyen projeler.

Burada projeleri tek tek yazmayacağım.. Zira epey yer kaplar.

Şunu söyleyebilirim; Köşker ve ekibi oturmuş kafa yormuş, günlerini harcamışlar, finans kaynaklarını da tespit etmişler.  Ortaya Gebze’yi  Avrupa standartlarına çıkaracak Kocaeli ötesi   ‘yeni bir Gebze’ çıkarmışlar.

Dikkatimi çeken başka bir detay şu oldu; Köşker kentleşmeye, yani mimariye verdiği önem kadar ulaşıma  da çok değer veriyor. Projelerde bunu hissettim.  Sıfır sorunsuz bir Gebze ulaşımı için farklı projeler geliştirmişler. Bu konu çok daha önemli

Bir şey daha; Benim tanıdığım Köşker vefalıdır. Ahde vefayı bilir.  Yanılmadığımı o toplantıda anladım. Niçin diye soracak olursanız söyleyeyim.  Mesela belediye binasından ,  stadyumda bahsederken  merhum  Aleattin Kurt’un ismini zikredip şükranla anarak teşekkür etti.  Erdemlilik gösterdi.

Toparlayayım..

Elli yıla yakındır  Gebze’de yaşayan,  34 yılı aşkındır gazetecilik yapan bir Gebzeli  olarak, o projelerin hayata geçmesini  bütün samimiyetimle diliyorum. Ben  bugün varım  yarın yok’um. Belki bu satırları yazdıktan  sonra  son nefesimi  vereceğim. Takdir Allah’ın.

Lakin, yaşamını insanca idame ettirmek isteyenlerin de takdir hakkı var. O hakkı bizler 30 mart’ta bir kez daha kullanacağız.

Ve bizler kendimizi  değil sadece, gelecek nesilleri de düşünmek zorundayız.

Çocuklarımızı, torunlarımızı, torunlarımızın çocuklarını… Gebze’yi düşünmeliyiz.  Bu anlamda Gebze’nin  ‘’Köşker projelerine’’ ihtiyacı var.

Bilmem anlatabildim mi?

 

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑