parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Yeni Türkiye

11 Ağustos 2014 Saat: 21:49

’Yeni Türkiye’  denilen başlangıcın temeli dün atıldı. 12. Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesinin anlamı budur.  Ayrıca bir çok manası da var.  ‘’Yeni Türkiye nedir, ne getirecek, ne götürecek’’ gibi sorulara cevap aramakta yarar var.

 %74’lerde  katılımın olduğu bir seçim geçirdik. Seçimin niteliği ve önemini   göz önüne aldığımızda katılımın beklenenin altında olduğunu söylemek doğru olur. Zira böylesi tarihi  bir seçimde  %90’lara  yaklaşacak  katılım oranı olsaydı , Türkiye’nin ‘Yeni Türkiye’ yolundaki gerçek kararlılığını gösterebilirdi. Nitekim sandık başına gitmeyen 15 milyona yakın seçmen, ‘gerçek iradenin tescilini’ tecelli ettirememiştir. O yüzden Erdoğan %51.5 oy oranıyla ilk turda  seçilmiştir.

 Oy oranları gösteriyor ki , katılım oranının yüksekliği halinde ,  Erdoğan’a ikinci turda  galibiyet gelmiş olacaktı. Ortaya çıkan mevcut  sonuçlar değişecek, siyasi partilerin istikballeri de sil baştan ele alınacaktı.

10 Ağustos seçimlerinin iki galibi vardır.

Birisi zaten Recep Tayyip Erdoğan’dır. 12 yıldır süre gelen  ‘’erkin başı’’ olmanın  avantajlarını  halkın teveccühü ile birleştirerek cumhur’un başı olmayı başarmıştır.

İkincisi ise Selahattin Demirtaş’tır.

Kabul edin etmeyin, sevin sevmeyin Demirtaş, Türk siyaset hayatına ismini kalıcı olarak yazdırmayı, temsil ettiği kitleyi toparlamayı ve dışarıdan da destek bulmayı başarmıştır.

Muhalefete gelince…

Şimdi CHP Genel Başkanı KemalKılıçdaroğlu ve MHP Lideri Devlet Bahçeli'ye şunu demek lazım: Erdoğan karşısında boyunuzun ölçüsünü aldınız. Başkasının  havlusu  (!) ile gerdeğe girilmez. Hadi evinize. 

Ayrıca bilinmeli ki,  Erdoğan’ın bu başarısı aslında muhalefetin başarısızlığı üzerine konulmuş çatıdır.

Peki, bundan sonra ülkemizi bekleyen yenilikler neler olabilir? Asıl üzerinde durulması ve düşünülmesi gereken soru budur?

Bu sorulara cevap bulmanın yolu, ‘Yeni Türkiye’ denilen kavramı iyi analiz  etmekten geçer.

Nedir Yeni Türkiye?

Başbakan Erdoğan  dün gece balkon konuşmasında bir kez daha vurguladı. ‘’Bugünden itibaren Yeni Türkiye vardır, hayırlı olsun’’ dedi.

En başta dediğimi gibi Cumhuriyet tarihimizde  Cumhurbaşkanı’nı halkın seçmesi  zaten başlı başına bir yeniliktir. Gelinen süreçte farklı yeniliklerde  yaşadık. Okullarda andımızın kaldırılması, remi kurumlarda T.C’nin  silinmesi, anadilde eğitim, Kürtçe isimlendirmeler ve  çözüm sürecine zemin hazırlayan yasaların getirdiği yaptırımların tümü, Yeni Türkiye’nin temelleridir.  

Başka bir ifadeyle ; Yeni Türkiye, Cumhuriyet’in kazanımlarının pek çoğunun terki anlamındadır. Böyle okumalıyız.

Yine Erdoğan’ın balkon konuşmasında vurgu yaptığı önemli bir hususta , dört  ana başlıktır.

Tek bayrak, tek vatan, tek devlet, tek millet…

Erdoğan’ın bu mesajı öncelikle Güneydoğu’da  dillendirilen ‘özerklik’ sevdalılarına yöneliktir.

 ‘Güçlü bir Türkiye ve yerel yönetimleri güçlendirilmiş bir Türkiye’’  şeklinde okuyabiliriz.

Yani;

Tüm etnik yapıların bir arada olduğu, özerklik değil, yerelde güçlü ve yerinde yönetim anlayışıyla desteklenecek yerel yönetimler.

O yüzden ‘’ Kürtler toprak istiyor, sınırlar yeniden çizilecek, Kürtler ayrılmak  istiyor.’’ gibi  safsatalarla zaman harcamamak gerekir. Ayrıca ülkemizin geldiği siyasi değişikleri, sınır komşularımızda olup biteni ve dünya konjektöründeki  gelişmeleri iyi okumakta gerekli.

Bu düşüncemize paralel Yeni Türkiye’nin bize sunacağı en büyük değişiklik muhtemelen çözüm süreci sonunda olacaktır. Ki gidişat öyledir, öyle de olması gerekir.

‘’Toplumsal Mutabakat Yasası’nın  amaçladığı  sonuç da budur.

Sonu ‘’Genel Af’la neticelenen, herkesin kendine göre özgürlük duygusunu  hissedeceği, cezaevlerinin tümden boşaltılacağı , temiz ve yeni bir sayfanın açılacağı bir dönem.

‘Yeni Türkiye ‘ dedikleri işte bu. 

Kormayın, Erdoğan’ın ‘diktatörlük kılıcını’ sallayacağı bir dönem değil. Buna ne bu halk izin verir, ne de ABD.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑