parkinnn
DUAYEN / Ercan SARIÇAM
DUAYEN / Ercan SARIÇAM

Yeni Türkiye, Yeni Muhalefet

24 Ağustos 2014 Saat: 14:28

CHP’nin  liderliğine soyunan Muharrem İnce ile en son bir yıl önce, bir toplantıda  bir aradaydık.  O gün  inceden inceye  hasbihal ederken  sohbeti  liderlik konusuna getirmiştim. Boyu benden uzun olduğu için  hafif eğilmesini istemiş, kulağına fısıldamıştım; Ufukta genel başkanlık düşüncesi mi var?

Muharrem İnce bu soruma epey gülmüştü, karşılıklı gülüşmüştük… Henüz Cumhurbaşkanlığı seçimi yoktu gündemde  ve  CHP 10 Ağustos seçimlerini yaşamamış,  ‘çatı aday’ formulüyle de olsa ‘hezimete’ uğramamıştı.

Aradan geçen onca zamandan sonra,  İnce’nin bugün  liderliğe soyunmuş olduğunu görmek ve daha da önemlisi; Türkiye’nin Cumhurbaşkanlığı seçimini yaşamasıyla  CHP başta olmak üzere,  tüm muhalefet partilerinde  değişikliğin de kaçınılmaz  olduğu gerçeği ortaya çıkıyor.

Şu bir gerçek; 12 yıldır cumhur’un  başında erk olan Ak Parti iktidarının ‘Yeni Türkiye’ söylemine  muhalefette  duyarsız kalmamalı,  kendini yenilemelidir.

Hatırlayanlar olacaktır;

10 Ağustos öncesi bir yazımda  Erdoğan’ın mutlak kazanacağını, CHP ve MHP’de  seçim sonrası yenilik arayışlarına  gidilmesi gerektiğini yazmıştım.

Bugün siyasette karşımıza çıkan manzara budur.

Madem ‘Yeni Türkiye’ diyoruz…

Ak Parti,  Genel Başkanı ve Hükümet Başkanı ile yeni bir jenerasyon başlatıyorsa, Davutoğlu karşısında yeni bir muhalefet dönemide başlamalıdır. Zira bu yenilikler  hem Yeni Türkiye siyasetinin gereksinimidir, hem de muhalefetin kendini yenileme ve değişen siyasi dengelere ayak uydurabilme  manevra kabiliyeti olmalıdır. İhtiyaçtır.

Kain olmadığımdan  Muharrem İnce kurultayda ne yapar bilemem. İsmet İnönü’yü deviren Bülent Ecevit mi olur, Ecevit’i deviren Deniz  Baykal gibi mi gelir  kestiremiyorum.

Çünkü siyasi partilerin tepesinde oturanların kurultay/konge  öncesi hazırlıklarını yaparken,  her türlü verileri kendi lehlerine uygulama çalışması içinde olduklarını bilirim.

Bu düşüncem Erdoğan’ın Ak Parti’si içinde geçerlidir, Bahçeli’nin MHP’si içinde..

Bilirim ki; salt üyeden  il-ilçe yöneticisine, kurultay delegesinden  MYK üyesine tüm partililer  tepeden kıskaç altında tutulurlar. İşte o yüzden her siyasi partide kesinlikle ‘lider sultası’ hüküm sürer.

Buna rağmen CHP kurultayı birkaç sebepten dolayı  çok önemlidir.

Muhalefetin yenilenmesi bakımından önemlidir.

CHP’nin güçlenmesi  adına  önemlidir…

‘Kasetle gelen lider’ gerçeğini sıfırlamak için önemlidir.

Yeni Türkiye sürecinde yeni ve güçlü muhalefet anlayışının filizlenmesi için önemlidir.

Sıraladığımız bu gerekçeler MHP içinde geçerlidir.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ülkemizde sadece Erdoğan’ı Çankaya’ya çıkarmamış, aynı oranda bazı gerçekleri de göstermiştir.  CHP ve MHP liderlerinin artık değişmesi gerektiği, çağa ayak uyduracak  ve  çağın siyasi ihtiyaçlarına  karşılık verebilecek yeni liderler gerektiği gerçeği bal gibi ortadadır..

MHP tabanından günbe gün yükselmeye başlayan seslerin sebebi de budur.

Hani CHP’nin meşhur sloganı var ya; ‘’CHP Değişimin Gücü’’

İşte o değişim önce CHP’nin içinde olmalıdır.

YORUMLAR Üye Girişi

Bu Yazıya Yorum Yapılmadı. İlk Yorumu Siz Yapmak İster misiniz? 
Lütfen Resimdeki kodu yazınız
 

Gölge Gazetesi, Kocaeli Haber, Gebze Haber, Darıca Haber, Dilovası Haber, Çayırova Haber, Tavsiye Formu

Bu Yazıyı Arkadaşınıza Önerin
İsminiz
Email Adresiniz
Arkadaşınızın İsmi
Arkadaşınızın E-Mail Adresi
Varsa Mesajınız
Güvenlik KoduLütfen Resimdeki kodu yazınız

Yazarın Diğer Yazıları

Özürlü/Engelli18 Mayıs 2024 Saat: 15:49
TGF, GEBZE ve BAŞARI22 Nisan 2024 Saat: 16:33
31 Mart30 Mart 2024 Saat: 15:13
Tüm Yazıları
Yukarı ↑